image
Sursa foto: Profimedia

Rusia anunţă că a restabilit alimentarea cu electricitate a centralei de la Cernobâl prin rețeaua Belarusului

Ministerul rus al Energiei a anunţat, joi, că a fost restabilită alimentarea cu electricitate a centralei de la Cernobâl, specialiștii din Belarus conectând-o cu reţeaua electrică din țară, relatează Reuters.

Furnizarea energiei către centrală a fost întreruptă miercuri din cauza războiului dintre trupele ruse şi cele ucrainene. Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că au lovit reţeaua electrică ce alimentează centrala, iar ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a susţinut că dacă pana de curent va dura mai mult de 48 de ore s-ar putea produce scurgeri radioactive.

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) a apreciat, însă, că acest pericol nu este iminent, precizând că ''sarcina calorică a bazinului de combustibil epuizat şi volumul de apă de răcire sunt suficiente pentru eliminarea eficientă a căldurii fără necesitatea alimentării cu curent''.

„Întreruperea curentului electric nu are un impact critic asupra siguranței. Nivelul de căldură a combustibilului uzat din depozite și volumul de apă de răcire de la centrala nucleară de la Cernobîl sunt suficiente pentru eliminarea eficientă a căldurii, fără a fi nevoie de aport de electricitate”, a transmis, miercuri, AIEA, potrivit Digi24.

Rusia, care a preluat controlul zonei Cernobîl imediat ce a lansat pe 24 februarie invazia asupra Ucrainei, anunţase miercuri seară că încearcă să conecteze sistemul electric al centralei la reţeaua de electricitate din Belarus, centrala de la Cernobâl fiind situată aproape de frontiera ucraineano-belarusă, mai scrie Reuters, citat de Agerpres.

Noutăţile partenerilor

comentarii: