image
Sursa foto: captură video // Jurnal.md

Expert economic, despre scumpirea carburanților: „Eu o numesc o formă de distracție: Cum să enervăm cetățeanul de zi cu zi”

Expertul economic Roman Chircă a declarat în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, de la Jurnal TV că prețul carburanților încă va crește, iar pentru a evita o astfel de criză este nevoie de implimentat sistemul de formare al rezervelor.

„Sunt mai multe aspecte de ce are loc creșterea economică, mai multe straturi. În primul rând, statele principale exportatoare nu sunt prea cointeresate de creșterea exporturilor pentru a menține prețul. (...) SUA face presiuni pe aceste state să majoreze cotele și ele nu prea vor, pentru că nu prea pot, unica țară care poate să își permită acest lucru este Arabia Saudită. Paralel, SUA discută și cu Iranul că ar putea să-i scoată sancțiunile și aici Arabia Saudită este vehement contra. De aceea, puțin probabil ca până în august să avem careva schimbări în exporturile Federației Ruse de petrol, asta le dă o garanție. Economia Federației Ruse a pierdut deja peste 40 de miliarde de dolari în aceste două săptămâni, dar la un PIB de 1,4 trilioane mai există încă rezervă pentru funcționare”, a declarat expertul economic.

„Pe piața noastră ce s-a întâmplat, aici intervine faimoasa metodologie care nici până acum nu pot să înțeleg cui i-a venit în minte această idee genială de a racorda cetățenii RM direct la cotațiile bursiere. Probabil cineva credea că dacă zilnic o să se schimbe fluctuațiile, cumva o să fim mai integrați spre piețe. De altfel, nu toate statele europene folosesc acest principiu, doar câteva. Avem o situație când petroliștii impotră la un preț, a doua zi avem altă cotație de preț și petrolistul are a doua zi deja posibilitatea să-și majoreze prețul. Asta este o cauză, eu o numesc o formă de distracție: Cum să enervăm cetățeanul de zi cu zi. Eu cred că urgent trebuie de anulat această metodologie. Este nevoie de implimentat sistemul de formare al rezervelor. Rezerve care trebuie să fie făcute fie printr-un mecanism de compensație, fie cu toate modalitățile posibile. Asta e posibil de făcut și acum, pentru că prețul va merge mai departe”, a conchis Roman Chircă.

Amintim că ANRE a stabilit pentru 10 martie un preț maxim de 26 de lei și 68 de bani pentru benzina COR 95, în creștere cu 99 de bani și un preț de 25 de lei și 2 bani pentru motorină, mai mult cu 1 leu și 91 de bani.

Noutăţile partenerilor

comentarii: