image
Sursa foto: Profimedia Images

VIDEO: Volodimir Zelenski, discurs dur la adresa NATO: Au dat undă verde pentru continuarea bombardării Ucrainei

Președintele Volodimir Zelenski a avut vineri seara un discurs extrem de critic la adresa NATO, după ce Alianța Nord-Atlantică a refuzat să instituie o zonă de excludere aeriană în Ucraina. Liderii NATO au explicat că nu pot lua această măsură pentru că ar duce la extinderea conflictului și implicit la mai multe victimele civile, pentru că ar fi însemnat să doboare avioanele rusești care ar ataca Ucraina.

„Refuzând să înființeze o zonă de excludere aeriană, astăzi liderii NATO au dat undă verde pentru continuarea bombardării orașelor și satelor ucrainene. Toți oamenii care vor muri de azi înainte vor muri și din cauza voastră, a slăbiciunii voastre, din cauza dezbinării voastre”, a acuzat președintele ucrainean. 

„Credem că țările NATO au creat un narativ potrivit căruia o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei ar provoca o agresiune directă a Rusiei împotriva NATO. Aceasta este autohipnoza celor care sunt slabi, nesiguri, în ciuda faptului că posedă arme mult mai puternice decât avem noi", a spus Volodimir Zelenski.

Aflat în Europa, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat vineri că instituirea unei zone de interdicție aeriană în Ucraina de către Statele Unite și aliații săi din NATO ar putea duce la un „război în toată regula în Europa”. El a spus că Washingtonul va continua să colaboreze cu aliații săi pentru a le oferi ucrainenilor mijloacele de a se apăra de agresiunea rusă.

Și șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei nu este o opțiune luată în considerare de alianță.

La rândul său, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat joi că impunerea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei este o decizie a NATO, dar că aceasta ar fi „un pas prea departe”, cu un „risc real de escaladare și un risc real de posibil al treilea război mondial”.

Într-un discurs video adresat poporului ucrainean, Volodimir Zelensky a declarat vineri seara târziu că liderii occidentali știau că agresiunea rusă împotriva țării riscă să se intensifice și i-a acuzat că practic îi acordă lui Vladimir Putin permisiunea de a continua să bombardeze orașe și localități ale țării sale.

„Istoria Europei ne va păstra mereu în amintire”, le-a spus Zelenski compatrioților săi, pe care i-a lăudat pentru rezistența pe care o opun forțelor ruse de nouă zile, „de trei ori mai mult decât se estima”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: