image
Sursa foto: facebook

Igor Munteanu: Asemenea dezastru pe continentul european n-a existat de la al Doilea Război Mondial

În Ucraina are loc cel mai mare dezastru de pe continentul european de la cel de-al Doilea Război Mondial. O spune expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu. Potrivit lui, dacă sancțiunile comunității internaționale, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, ar fi fost mult mai dure, ar fi reușit să stopeze ambițiile expansioniste ale Moscovei.

Fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA spune că sancțiunile dure ale comunității internaționale aplicate Rusiei au menirea de a stopa invazia militară din Ucraina, însă aplicarea lor trebuia să aibă loc încă din anul 2014.

Dacă Occidentul ar fi sancționat dur anexarea peninsulei Crimeea, ar fi descurajat pretențiile teritoriale ale lui Vladimir Putin. „Federația Rusă a simțit slăbiciuni și exploatează aceste slăbiciuni. Atunci când oficiali occidentali au spus că niciun bocanc al soldaților noștri nu va intra în Ucraina, asta a fost simțită ca o slăbiciune. Și atunci când a preluat Crimeea și n-au urmat decât sancțiuni economice care n-au fost atât de importante pentru economia și societatea Federației Ruse, rușii au simțit că mai departe de asta Occidentul nu va susține statul ucrainean. Noi plătim acum pentru niște erori”, a declarat Igor Munteanu în cadrul emisiunii „Bună seara”, citat de IPN.

Expertul a mai adăugat că ultima politică de sancțiuni internaționale reprezintă un pachet foarte serios, aproape demolator pentru economia rusă.

„Oamenii trebuie să înțeleagă că aceste sancțiuni nu sunt aplicate ca viața rușilor să devină mai proastă, ci pentru a opri mașinăria militară, care în aceste momente distruge viețile și orașele din Ucraina. Asemenea dezastru pe continentul european n-a mai existat de la al doilea război mondial”, a spus expertul IDIS „Viitorul”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: