image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Natalia Gavrilița: Avem cel mai mare număr de refugiați din istoria Republicii Moldova

Premierul Natalia Gavrilița a discutat cu Secretarul parlamentar de stat de la Ministerul Federal al Cooperării Economice şi Dezvoltării, Niels Annen, măsurile de susținere pe care Germania ar putea să le acorde Republicii Moldova în contextul războiului din Ucraina și a fluxului de refugiați.

Premierul a menționat că cifra refugiaților care vin din Ucraina este în continuă creștere, în condițiile în care resursele R. Moldova sunt limitate. Șefa Cabinetului de miniștri a subliniat că, pe lângă asigurarea oamenilor cu necesitățile pe termen scurt, autoritățile mizează pe suportul Germaniei în creșterea finanțării pentru diminuarea efectelor economice și sociale. 

„Avem cel mai mare număr de refugiați din istoria Republicii Moldova, dar facem tot posibilul pentru a gestiona situația, inclusiv datorită suportului partenerilor noștri. În contextul acestei crize, este important să continuăm eforturile de creștere a veniturilor cetățenilor și susținerea agenților economici”, a subliniat Natalia Gavrilița. 

La rândul său, Niels Annen, a declarat că vizita delegației germane la Chișinău are scopul de a identifica soluții pentru problemele generate de numărul mare de refugiați din Ucraina.

„Venim de la Palanca, unde am văzut o cooperare impresionantă între polițiștii de frontieră, vameși și voluntari. Dedicația acestor oameni este de admirat, iar efortul de coordonare al Guvernului este un exemplu pentru mulți dintre noi”, a declarat Niels Annen. 

Amintim că de la declanșarea războiului din Ucraina, peste 136.380 de cetățeni au intrat pe teritoriul RM, dintre care circa 69 de mii au părăsit Republica Moldova prin segmentul de frontieră cu România. Totodată, alți 61.570 cetățeni ucraineni, dintre care 23.179 minori, rămân în continuare pe teritoriul țării. Dintre aceștia, 1759 de persoane au solicitat azil.

Noutăţile partenerilor

comentarii: