image
Sursa foto: Jurnal.md

„Suntem impresionați de reacția de care ați dat dovadă”: Declarațiile lui Josep Borrell și Olivér Várhelyi, la Chișinău

Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell și Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, se află într-o vizită oficială în Republică Moldova. Șefa statului Maia Sandu împreună cu ceilalți doi oficiali au susținut o conferință de presă.

„Vizita dvs vine într-un moment extrem de complicat. Războiul din Ucraina a afectat securitatea din regiune și viața a milioane de oameni. Mulți dintre acești oameni au ajuns în Republica Moldova. Țara noastră condamnă agresiunea Rusiei față de Ucraina. Mii de cetățeni ai RM întâmpină cetățenii ucraineni la frontieră și le oferă hrană și adăpost. Este un exemplu de solidaritate fără precedent. Moldova va oferi adăpost tuturor oamenilor care au nevoie de ajutorul nostru. Moldovenii au demonstrat că merităm o perspectivă europeană în familia UE. Acum mai mult ca oricând avem nevoie de mai multă susținere în fața tuturor tipurilor de provocări”, a declarat Maia Sandu.

„Toată lumea merită un tratament egal. Moldova a oferit aceste treceri sigure acestor refugiați care încearcă să fugă de războiul din Ucraina. Vreau să-mi exprim gratitudinea în adresa dvs, doamna președintă și în adresa cetățenilor Republicii Moldova. Noi vă vom sprijini, deoarece ne dăm seama că această problemă este o povară. Am venit să ne exprimăm sprijinul și solidaritatea față de Republica Moldova. Vom spriji Moldova în siguranța cibernetică. Vom oferi echipamente medicale, în cazul în care va exista o criză. Suntem pregătiți pentru a oferi cetățenilor dvs accesul la informații, pentru a combate dezinformarea. Vom continua să colaborăm intens în baza acordului de asociere”, a menționat Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell

„Invazia Rusiei în Ucrainei a afectat și Europa. Vrem să ajutăm Ucraina și vecinii ei, din acest motiv Moldova rămâne în atenția noastră și o vom sprijini. Suntem impresionați de reacția de răspuns de care ați dat dovadă fără precedent pentru Moldova. Noi ne aflăm aici pentru a vă ajuta în această provocare. Noi vom oferi 15.000.000 de euro pentru a sprijini munca eroică pe care o desfășurați, vrem să vă ajutăm să găzduiți acești oameni care fug de război”, a conchis Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi.

Jurnal.mdJurnal.md
Jurnal.mdJurnal.md

Declarațiile complete ale înalților oficiali pot fi ascultate aici.

Noutăţile partenerilor

comentarii: