image
Sursa foto: Profimedia

Rusia a lansat 200 de atacuri; Ex-ministru: „Încearcă să înconjoare Harkovul, se pare că acesta este acum ținta principală”

Poliţia ucraineană a anunţat că Rusia a lansat 203 atacuri împotriva Ucrainei de la începutul zilei și că au avut loc confruntări pe aproape întregul teritoriu ucrainean.

Poliţia de frontieră ucraineană a declarat că armata luptă împotriva forţelor ruse în apropiere de oraşul Sumî, din estul ţării. Ministerul Apărării ucrainean a menţionat că unele forţe ruse au fost capturate în timpul luptelor intense, relatează Reuters, citată de Agerpres și Digi24.

Rusia a lansat în zorii zilei de joi o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei - terestră, aeriană şi navală -, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Fostul ministru al apărării din Ucraina, Andrei Zagorodniuk, a spus pentru The Guardian că au avut loc invazii terestre pe mai multe fronturi. „Situația este extrem de tensionată. Primul șoc, în această dimineață, a fost atunci când au avut loc atacuri cu rachete și cu drone. Unele dintre clădirile forțelor noastre armate sunt pur și simplu distruse. Toate sunt infrastructură militară. Rușii încearcă să spargă granița și să intre în țară cu forțele lor terestre. Forțele armate ucrainene încearcă să-i oprească”, a spus el.

„Orașul Mariupol este destul de liniștit. Nu există nicio încercare de pătrundere. La linia de operare a forțelor comune, între forțele ucrainene și separatiste, există multă artilerie, dar nicio încercare de a pătrunde”, a continuat fostul oficial. El a adăugat că situația este critică în apropierea orașului Herson.

„De asemenea, încearcă să înconjoare Harkovul. Se pare că acesta este acum ținta principală. De asemenea, încearcă să ajungă la Kiev folosind un grup de luptă. Grupul a plecat din Belarus și a fost oprit. Drumul spre Kiev e prost, era ciudat că au trimis un grup atât de mic pe un asemenea drum. În mod clar, a fost o greșeală de calcul din partea lor, deocamdată”, a mai spus Zagorodniuk.

Fostul ministru spune că au existat pierderi atât în rândul rușilor, cât și al ucrainenilor.

„Forțele armate ucrainene luptă destul de serios. Nu există panică”, a adăugat el.

Noutăţile partenerilor

comentarii: