image
Sursa foto: jurnal.md

Uniunea Scriitorilor din R. Moldova: „Chemăm întreaga societate, instituțiile, clerul și poporul să condamne agresiunea”

Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova urmărește cu îngrijorare crescândă în legătură războiul declarat în estul Ucrainei, dar și în imediata vecinătate a Republicii Moldova, și îndeamnă întreaga societate civilă să condamne acțiunile Rusiei.

DECLARAȚIE DE SOLIDARITATE

„Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, intelectualitatea de creație, inițiatoare și promotoare a procesului de Renaștere Națională din anii ’90, de democratizare, de europenitate și de eliberare a popoarelor subjugate de către imperiul sovietic, urmărește cu îngrijorare crescândă războiul declarat în estul Ucrainei, dar și în imediata vecinătate a Republicii Moldova!

Comunitatea scriitoricească se adresează către întreaga societate civilă să se solidarizeze în jurul Declarației președintei Republicii Moldova, dna Maia Sandu, de condamnare a acțiunilor cotropitoare ale armatei ruse. Susținem instituirea stării de urgență și de asigurarea ajutorului umanitar pentru refugiații ucraineni.

Sprijinim totodată Declarația președintelui României, dl Klaus Iohannis, de susținere a integrității și suveranității Ucrainei, exprimându-ne încrederea că spațiul vulnerabilizat al Republicii Moldova va fi luat sub tutela frățească a statului român și a Uniunii Europene, Republica Moldova fiind membru-asociat al UE.

Suntem convinși că doar acțiunile concertate ferme și energice ale UE, ale NATO și SUA vor descuraja manifestările războinice ale dictatorului de la Kremlin și vor dezavua planurile diabolice de refacere a spațiului ex-URSS, spațiul în care fosta Basarabie, actuala Republică Moldova a fost încorporată pe timpuri în virtutea unor circumstanțe nefaste care nu trebuie să se repete.

Bineînțeles că astăzi se simte mai bine ca oricând necesitatea unei mari solidarități antirăzboinice mondiale și, implicit, a reunirii tuturor pământurilor românești sub o singură umbrelă protectoare.

Gândul de sprijin și încurajare se îndreaptă și către confrații noștri scriitori, intelectuali, profesori, oameni de bună-credință din regiunile Cernăuți și Odessa.

Cuvântul nostru solitar este un NU războiului fratricid!

Dictatura tancului și a pumnului de fier nu va trece!

Trecutul imperialismului războinic se cere a fi înmormântat definitiv la groapa istoriei!

Chemăm întreaga societate, toate instituțiile civile, clerul și poporul, indiferent de credință, naționalitate și culoare politică să condamne agresiunea și să se unească în jurul PĂCII – unica șansă a viitorului nostru!”

Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova

Noutăţile partenerilor

comentarii: