image
Sursa foto: vaccinaregov.md

Un angajat al IGC și intermediarul său, trimiși pe banca acuzaților, pentru falsificarea certificatelor COVID

Procuratura Anticorupție informează că pe data de 18 februarie a terminat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată, două episoade dintr-un dosar penal privind falsificarea certificatelor de vaccinare contra COVID-19.

Registratorul, care deținea o funcție publică în cadrul Inspectoratului General de Carabinieri al MAI, a fost pus sub învinuire pe două capete de acuzate de corupere pasivă, iar intermediarului i s-a incriminat traficul de influență.

În cadrul investigațiilor penale realizate, procurorii anticorupție au constatat că, în perioada august-septembrie 2021, persoana publică din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri al MAI, fiind desemnată în calitate de registrator al Centrului de vaccinare instituit în cadrul Unității militare, urmărind scopul realizării unor interese personale a organizat o schemă infracțională de perfectarea a certificatelor de imunizare COVID-19, false, cu ajutorul intermediarului, cu care se afla în relații amicale.

„Într-un caz, persoana care avea calitatea de intermediar în schema infracțională, a pretins și primit 300 de euro pentru perfectarea a trei certificate COVID-19 false, eliberate în privința a trei persoane, dintre care 150 de euro i-a transmis persoanei publice din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri al MAI. Într-un alt caz, intermediarul a pretins și primit suma de 100 de euro, dintre care 50 de euro i-a transmis aceluiași funcționar din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri al MAI, în scopul eliberării unui certificat COVID-19 fals. La rândul său, persoana publică, în schimbul acceptării și primirii mijloacelor bănești ce nu i se cuvin avea sarcina de a introduce datele persoanei în Registrul de Evidență Electronică și eliberarea nemijlocită a certificatului de vaccinare COVID-19, fals”, informează Procuratura Anticorupție.

În consecință, cetățenii beneficiau de certificate de vaccinare COVID-19, fără prezență efectivă a acestora în incinta Inspectoratului General de Carabinieri al MAI, pentru imunizare, beneficiind de drepturi la utilizarea acestora atât pe teritoriul Republicii Moldova cât și peste hotare ei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: