image
Sursa foto: Psihologul Niculaeș Ana // Facebook

Psihologul Ana Niculaeș: „Numărul persoanelor care au apelat la psiholog în timpul pandemiei s-a triplat” // INTERVIU

Numărul de persoane care au apelat la serviciile psihologice în timpul pandemiei s-a triplat, asta ne spune psihologul Ana Niculaeș, care din cei 38 de ani pe care îi are, 15 i-a dedicat psihologiei.

Ana Niculaeș a absolvit licența în psihologie la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă", având masterat în Paris și Barcelona și formare în psihoterapie integrativă la Iași. Mai multe despre efectele pandemiei asupra oamenilor și nu numai aflați din interviul ce urmează.

-Povestiți-ne pentru început, câte ceva despre psihologul Ana Niculaeș.

-Deschid suflete pentru a închide răni emoționale. Scopul meu este să fiu alături de cei care au nevoie de suport și le sunt recunoscătoare pentru că au încredere în mine să îi acompaniez pe acest parcurs de dezvoltare personală.

-De unde vine pasiunea dvs pentru psihologie?

-Din dorința de a oferi bunătate, bunica mea era întruchiparea bunăvoinței. Eu mereu mi-am dorit să contribui la dezvoltarea psihologiei în Republica Moldova.

-A fi un bun specialist în psihologie vine mână în mână cu experiența de viață sau un astfel de specialst poate exista chiar și de pe băncile unviersității?

-Eu încă din liceu eram persoana pentru confidențe și colegii erau siguri că am ales corect profesia, experiența cu siguranță a adus valoare adaugată...

-Care sunt cele mai frecvente probleme ale oamenilor din societatea noastră, sau cel puțin, cu care v-ați întâlnit până în momentul de față?

-Vă referiți la persoanele care aleg să vină la psiholog? În top sunt provocările legate de relația de cuplu, conflictele la serviciu și dificultăți în comunicarea cu copiii, în special la vârsta preadolescentină.

Psihologul Niculaeș Ana // FacebookPsihologul Niculaeș Ana // Facebook

-Societatea actuală... mai ales tinerii din Republica Moldova „încurajează” aceasta nișă sau încă mai sunt și sceptici atunci când vorbim despre mersul la psiholog?

-Deja devine o normalitate și un stil de viață. Am mulți clienți adolescenți care vin la psiholog la inițiativa lor și părinții sunt surprinși, dar acceptă.

-Cum vedeți acest „tablou” în ansamblu, ce fel de generație vom avea mâine?

-O generație care are grijă de sănătatea lor mintală la fel de mult ca și de sănătatea lor fizică.

Psihologul Niculaeș Ana // FacebookPsihologul Niculaeș Ana // Facebook

-De ce oamenii înțeleg importanța psihologului abia atunci când întâmpină anumite probleme și cum am putea face ca mersul la psiholog să devină o „modă”?

-Nu trebuie sa fie la modă, trebuie să fie o alegere conștientă, ca să fii în confort, trebuie să depui efort. Nu oricine va ajunge la nivelul de a înțelege că are nevoie de terapie, de cele mai multe ori este după o experiență care te zdruncină și când înțelegi că nu mai ai resurse și ai nevoie de ajutor din exterior. Este ca puiul care iese din ou, dacă iese din interior, e viață, dacă încercăm sa îl ajutam din exterior, îi putem dăuna.

-Ați avut parte de momente neplăcute în ședințe?

-Experiențele neplăcute sunt cu clienții care nu vin la inițiativa lor, dar a soției, a angajatului... nu este eficient și poate fi frustrant.

-Apropo, cât de mult a crescut numărul de persoane care au apelat la serviciile psihologice în timpul pandemiei?

-S-a triplat.

-Ați putea să ne oferiți despre asta mai multe detalii? Care este starea oamenilor care vin?

-Multă disperare, neputință, furie, frustrare.

-Ce sfaturi i-ați da unui tânăr care și-ar dori să urmeze o facultate în psihologie?

-Este o profesie cu multă responsabilitate, în care trebuie să investești în formare continuă toată viața, în care e important să ai grijă de propria sănătate mintală și care oferă multă recompensă morală.

-Este adevărat că depresia este „boala” secolului XXI?

-1 din 4 persoane trece printr-un episod de depresie.

-Este o statistică îngrijorătoare? Ar trebui de întreprins ceva la nivel de stat?

-Acum se lucrează la legea sănătății mintale. Respectiv, sperăm să avem cadrul național care să contribuie.

Psihologul Niculaeș Ana // FacebookPsihologul Niculaeș Ana // Facebook

- Are nevoie psihologul de un psiholog?

-Obligatoriu.

Autor: Surdu Victoria

Noutăţile partenerilor

comentarii: