image
Sursa foto: jurnal.md

VIDEO: Sergiu Gaibu, despre măsurile de stăvilire a inflației: „Cea mai populară practică este susținerea populației”

Cea mai populară măsură pentru stăvilirea inflației este susținerea populației, în special a păturilor vulnerabile, a anunțat ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, în cadrul emisiunii „Secretele puterii”, fiind întrebat ce acțiuni întreprinde ministerul pentru a ameliora efectele crizei.

Mai multe țări europene recurg în această perioadă la diverse măsuri pentru a stăvili inflația, chiar dacă acestea sunt calificate de unii experți ca fiind discutabile. Spre exemplu, Polonia a redus la zero taxa TVA la alimente și a micșorat taxa TVA la carburanți. Ungaria a decis să plafoneze prețurile la unele alimente de bază, a menționat moderatorul Alex Cozer. Acesta a întrebat ministrul Economiei ce măsuri iau în calcul autoritățile RM pentru a stăvili inflația.

Sergiu Gaibu a declarat că aceste măsuri sunt sporadice, ele pot avea loc, dar nu sunt cele mai recomandate. „Noi facem studii pe diferite subiecte, inclusiv monitorizăm experiențele altor țări. Cea mai populară, cea mai des practicată măsură este susținerea populației, în special a păturilor social vulnerabile. Lucrul acesta îl face și Guvernul nostru. Noi practic am oferit resurse fără precedent în ceea ce privește asistența socială, am ridicat și pensiile minime astfel încât cei mai vulnerabili să fie susținuți. De asemenea am oferit asistență pentru compensarea resurselor energetice. Consumatorul este ultimul în lanțul de consum si el este cel care trebuie să fie cel mai mult sustinut deoarece prin această formulă menține capacitatea de achiziție”, a spus Sergiu Gaibu.

Ministrul Economiei a precizat că anume această măsură este implementată în marea majoritate a țărilor.

„Da, unele țări aplică și alte instrumente. Guvernul evaluează toate aceste măsuri, dar mergem pe cele mai practice și mai eficiente instrumente”, a spus Sergiu Gaibu.

Precizăm că azi și premierul Natalia Gavrilița a reiterat că actualul Guvern, a depus mai multe eforturi de la învestirea sa pentru a crește veniturile populației, în special a păturilor vulnerabile. Au fost majorate pensiile și alocațiile sociale în medie cu 400 de lei. Pentru perioada rece a anului au fost introduse compensații la gaze naturale și căldură și a fost majorat ajutorul pentru perioada rece a anului. Astfel bugetul social în 2022 va depăși cifra de 40 de miliarde de lei, ceea ce este un record absolut.

Emisiunea „Secretele puterii” poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: