image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

La Orhei se atestă o creștere semnificativă a numărului de infectări; Cazuri Covid, confirmate în 23 de școli

În raionul Orhei se atestă o creștere semnificativă a cazurilor noi de infectare cu virusul Covid, în ultimele două săptămâni, arată datele Centrului de Sănătate Publică (CSP) Orhei, care monitorizează zilnic situația epidemiologică din teritoriu.

Astfel, doar în perioada 24-26 ianuarie, în raionul Orhei, au fost confirmate 290 de cazuri de Covid, dintre care 29 – în rândul copiilor.

Mai mult, în raionul Orhei a fost instituit pragul de alertă roșu, la 24 ianuarie fiind înregistrată o incidență de 258 de cazuri la 100 de mii de persoane. Codul roșu de alertă Covid a fost instituit în 19 localități din raionul Orhei.

Potrivit datelor CSP Orhei, la 26 ianuarie, au fost confirmate cazuri de Covid în 23 de instituții de învățământ general, unde sunt infectați 47 de elevi și 33 de cadre didactice și personal auxiliar. Totodată, în autoizolare sunt peste 600 de elevi din instituțiile menționate.

Amintim că, în perioada 17 ianuarie – 23 ianuarie curent, au fost confirmate 299 de cazuri noi de Covid, mai mult comparativ cu perioada 10 ianuarie –16 ianuarie curent, când au fost confirmate 128 de infectări.

Ministerul Sănătății îndeamnă Administrația Publică Locală (APL) a municipiul Orhei să respecte toate măsurile impuse la nivel național prin hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) din 20 ianuarie 2022, pentru a preveni răspândirea virusului.

Amintim că autoritățile din raionul Orhei au aprobat la 21 ianuarie o decizie care sfidează decizia CNESP și a experților din cadrul Centrului de Sănătate Publică Orhei. În timp ce Comisia națională a decis închiderea școlilor și trecerea la procesul de predare online timp de două săptămâni din cauza numărului mare de infectări, Comisia teritorială de sănătate publică din Orhei a decis ca școlile să activeze în regim obișnuit. Ulterior aceștia au adoptat o nouă decizie, potrivit căreia școlile activează în regim obișnuit, cu prezența fizică a copiilor doar dacă 30% din clase nu intră în autoizolare, în caz contrar acestea vor trece la regim de predare online. Experții în sănătate însă avertizează că tulpina Omicron este mult mai contagioasă și afectează în special copiii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: