image
Sursa foto: poză simbol

Canada a autorizat pastila Pfizer anti-COVID-19

Canada a autorizat pastila anti-COVID-19 de la Pfizer, comercializată sub denumirea de Paxlovid. Medicamentul antiviral va putea fi administrat „persoanelor cu vârsta de 18 ani și peste, care prezintă o formă ușoară sau moderată de COVID-19 și un risc crescut de evoluție spre o boală gravă, inclusiv risc de spitalizare sau de deces”, notează France24.

Totuși, administrarea medicamentului nu trebuie să înlocuiască vaccinarea, recomandă autoritățile canadiene. Ministrul Jean-Yves Duclos a avertizat, în timpul unei conferințe de presă, că persoanele nevaccinate rămân, în continuare, „vulnerabile” în fața virusului. Acesta a mai adăugat că „Paxlovid nu garantează că persoana va fi salvată”, însă administrarea sa trebuie luată în considerare ca o formă de prevenție.

În plus, autorităţile de sănătate publică au calificat această pastilă drept „o nouă opţiune terapeutică importantă” şi au subliniat că este vorba de primul tratament anti-COVID-19 ce poate fi utilizat de pacienţi la domiciliu.

Această aprobare are loc în contextul în care Canada a înregistrat o creştere alarmantă a contaminărilor cu noul tip de coronavirus cauzat de varianta Omicron. În data de 12 ianuarie, Canada înregistra o medie de peste 37.500 de noi cazuri zilnice, o cifră „subestimată”, potrivit autorităţilor sanitare, deoarece unele provincii au restrâns recent depistarea prin teste PCR pentru unele categorii ale populaţiei, în special pentru persoanele cu risc.

SUA și Regatul Unit au autorizat aceeași pastilă a Pfizer împotriva COVID-19, în luna decembrie a anului trecut. Regatul Unit a asigurat peste 2,75 milioane de doze din acest tratament antiviral.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat, deja, utilizarea pastilei în regim de urgență. Tratamentul constă într-o combinație de două pastile luate de două ori pe zi timp de cinci zile, de la începutul diagnosticului şi în primele cinci zile de la apariţia simptomelor. Pilula laboratorului american permite reducerea cu 88% a spitalizărilor şi deceselor în rândul persoanelor cu risc, atunci când este luată în primele zile de la apariţia simptomelor, potrivit studiilor clinice, notează AlephNews.

De asemenea, Pfizer a anunţat că tratamentul său antiviral ar trebui să fie eficient şi împotriva Omicron, în condițiile în care autoritățile din Regatul Unit au raportat, în decembrie 2021, că este prea devreme pentru a şti dacă varianta Omicron are vreun impact asupra eficacităţii Paxlovid.

Noutăţile partenerilor

comentarii: