image
Sursa foto: Pădurea Domnească//Facebook

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Rezervațiilor Naturale; Câte rezervații sunt în Republica Moldova

Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale este marcată la nivel mondial în fiecare an, cu scopul de a accentua importanța protecției și conservării habitatelor și a speciilor naturale importante, care se întind pe suprafețe mari și cuprind complexe de ecosisteme terestre sau acvatice, lacuri și cursuri de apă, zone umede cu specii de floră și faună unice. Republica Moldova are în total 63 de rezervații naturale cu suprafața totală de 8.009 ha.

Data celebrării evenimentului a fost aleasă la inițiativa mai multor organizații ecologiste, printre care se numără Wildlife Conservation Center și World Wildlife Fund, pentru a marca 80 de ani de la înființarea Rezervației Naturale Barguzinsky, situată pe teritoriul Rusiei, la nord-est de Lacul Baikal, înscriindu-se astfel, începând cu anul 1997, în calendarul sărbătorilor oficiale de mediu.

Din istoricul ariilor naturale din Moldova, se cunoaște, că conservarea ecosistemelor naturale şi îndeosebi a celor forestiere, constituia pentru Republica Moldova o problemă discutată pe parcursul întregului secol XX, dar de asemenea și în secolul XXI.

„Primii paşi în această direcţie au fost întreprinşi încă în anul 1918, conform legii de reformă agrară pentru Basarabia, exproprierea pe seama statului a practic tuturor pădurilor private de pe teritoriul fostei provincii Basarabia, din totalul de 230 mii de ha, circa 200 de mii de ha erau gestionate de stat, iar circa 30 de mii de ha au rămas ca păduri comunale/private. Aceasta a stopat într-o careva măsură procesul de exterminare a pădurilor şi în general a ecosistemelor naturale. Apoi au continuat acţiunile din anul 1937, când s-au luat sub protecţie 13 trupuri de pădure valoroase, fiind declarate monumente ale naturii din Basarabia, din 1958, când au fost supuse regimului de arii protejate 12,6 mii de ha (inclusiv sectoarele de pădure "Lozova", "Căpriana", "Rădeni", "Cărbuna", "Hîrbovăţ"), aprobarea Hotărârii Consiliului de Miniştri al RSSM nr. 5 din 08.01.75, prin care sub protecţia statului au fost luate 37 de mii de ha de obiecte şi complexe naturale. Ultima a stabilit un regim strict de gospodărire a obiectelor respective, care a avut în general şi un efect benefic asupra stării ariilor protejate”, informează Agenția de Mediu din Republica Moldova.

Concomitent, pe parcursul anilor, aderarea Republicii Moldova la diferite acorduri şi convenţii internaţionale, a contribuit la necesitatea de reformare a sistemului existent de conservare a ecosistemelor naturale. Astfel, la propunerea Ministerului Mediului a fost adoptată Legea nr. 1538-XIII din 25 februarie 1998 privind fondul ariilor naturale protejate de stat, care prevedea extinderea ariilor protejate până la 66,5 de mii de ha.

Astfel, conform legii menționate, sunt înregistrate 51de rezervații silvice, 9 rezervații de plante medicinale și trei mixte. Rezervaţia naturală are ca obiectiv asigurarea condiţiilor optime de protejare şi restabilire a speciilor, a comunităţilor vegetale şi animale semnificative din punct de vedere naţional. Rezervaţiile naturale se află în subordinea autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale. De asemenea, în cadrul rezervaţiei naturale se efectuează cercetări ştiinţifice.

Noutăţile partenerilor

comentarii: