Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Economic

04 Ian. 2022 / 16:08

UE oferă Moldovei 150 de milioane de euro pentru redresarea economiei

Comisia Europeană va acorda Republicii Moldova un nou ajutor de până la 150 de milioane de euro, inclusiv 30 de milioane de euro nerambursabile. Cele 120 de milioane de euro vor fi oferite sub formă de împrumuturi pe termen mediu, în condiţii de finanţare favorabile. Decizia a fost adoptată la 4 ianuarie, notează TRM.MD.

Într-un comunicat al Comisiei Europene de la Bruxelles se precizează că Asistenţa Macro-Financiară (MFA) a fost cerută de Republica Moldova pentru redresarea economică.

Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a afirmat că aceşti bani sunt condiţionaţi de îndeplinirea unor angajamente. „Ca întotdeauna, această finanţare va fi condiţionată de îndeplinirea angajamentelor de politici menite să abordeze unele dintre cele mai stringente probleme care afectează dezvoltarea economică a Republicii Moldova”.

Asistenţa este menită să completeze un nou program, convenit între Republica Moldova şi Fondul Monetar Internaţional (FMI). În mod specific, acesta va ajuta Republica Moldova să acopere o parte din nevoile sale de finanţare externă în următorii doi ani. Operaţiunea va contribui astfel la reducerea balanţei de plăţi pe termen scurt şi a vulnerabilităţilor fiscale ale economiei.

Noua asistenţă urmează să fie plătită în trei tranşe, între anii 2022 şi 2024, scrie TRM.MD.

 


 

 

 

Comentarii