image
Sursa foto: Profimedia Images

Steagul UE, dat jos de pe Arcul de Triumf din Paris, după protestele extremiştilor de dreapta

Un steag de mari dimensiuni al Uniunii Europene, arborat pe Arcul de Triumf din Paris pentru a marca preluarea, de către Franţa, a preşedinţiei Consiliului UE, a fost dat jos în urma criticilor şi protestelor politicienilor de extremă dreapta din această ţară, informează BBC, citat de Digi24.

Lidera extremei drepte din Franţa, Marine Le Pen a spus că „înlocuirea”, de pe Arcul de Triumf, a drapelului Franţei cu cel al UE reprezintă un atac la adresa identităţii naţionale.

Un oficial guvernamental francez a spus că respectiva decizie - de înlocuire a steagului naţional cu cel al UE - a fost doar una temporară.

Le Pen, care va candida la alegerile prezidenţiale din Franţa în luna aprilie 2022, a declarat că va depune o plângere la Consiliul de Stat - instanţa supremă de justiţie din Franţa.

În acelai timp, Le Pen a calificat înlăturarea steagului UE drept o „victorie”, provocată de punerea de presiune asupra guvernului francez.

Un alt reprezentant al extremei drepte franceze, Eric Zemmour, care candidează independent la algerile prezidenţiale din aprilie 2022, a calficat drept „scandaloasă” arborarea steagului UE pe Arcul de Triumf.

Ministrul francez al Afacerilor Europene, Clément Beaune, a negat însă faptul că guvernul a înlăturat steagul Uniunii Europene în urma presiunilor extremei drepte şi a spus că steagul a fost, de fapt, dat jos conform unui plan deja stabilit.

„Acesta (steagul UE) trebuia dat jos în această duminică, dar nu stabilisem exact în ce moment”, a spus oficialul francez, care a adăugat că drapelul Franţei este arborat doar ocazional pe Arcul de Triumf din Paris.

Noutăţile partenerilor

comentarii: