Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Economic

04 Dec. 2021 / 20:12

Antreprenori moldoveni instruiţi să dezvolte un startup de succes acasă (VIDEO)

A venit din Statele Unite ale Americii (SUA) în Moldova pentru a instrui antreprenorii din ţara noastră cum să dezvolte un startup de succes acasă. Vorbim despre Rick Rasmussen, directorul de Programe Startup din cadrul Universităţii Berkeley din California. Rick consideră că Republica Moldova are un potenţial imens în dezvoltarea startup-urilor, însă nu dispune de instrumentele necesare. Astăzi expertul american a ţinut o lecţie publică în faţa unui grup de antreprenori moldoveni, relatează Mesager.



„Astfel de evenimente cu experţi internaţionali ne punctează acele aspecte care ne fac să înţelegem la ce mai trebuie să atragem atenţia, unde noi am omis şi ce trebuie să facem mai bine”, spune Diana Ivanov, antreprenoare.

„Cred că aşa tipuri de oameni din afara pot să ne ajute doar cu experienţa lor, să ne împărtăşească experienţa şi mai mult să ne motiveze şi să ajungem şi noi ca companiile şi startup-urile din afară”, spune Dorin Puşcaşu, antreprenor.

„Rick are experienţă enormă şi poate să ne spună ce nu facem bine, ar putea să ne recomande în ce direcţie mergem, iar întotdeauna când există experienţă multă şi multe cunoştinţe în spate, ai ce învăţa de la fiecare. Noi, ca şi Republica Moldova, avem nevoie de cazuri de succes”, declară Viorica Cerbuşca, organizator.

Rick Rasmussen a venit în Republica Moldova în cadrul programului USAID „Tehnologiile Viitorului”, care are drept scop promovarea unei economii digitale şi creative. 

„Eu sunt aici pentru a mişca lucrurile din loc, pentru a studia piaţa, pentru a vorbi cu antreprenorii, pentru a vedea cum stau lucrurile acum în Moldova şi cum îi putem ajuta, pentru că eu nu aş fi aici dacă ţara nu ar avea un potenţial. Am întâlnit aici oameni foarte creativi, care vor să facă lucruri noi, însă ei duc lipsă de anumite resurse care le-ar ajuta să îşi împlinească visele”, a menţionat Rock Rasmussen, director de programe Startup.

Programul USAID „Tehnologia Viitorului” are drept scop sporirea competitivităţii şi integrarea pe piaţa globală a industriilor strategice din Republica Moldova.

„Proiectul „Viitorul Tehnologic”, lansat de USAID Moldova şi Guvernul Suediei, are drept scop să aducă inovaţia în Republica Moldova pe mai multe segmente. Unul din el este educaţia şi cealaltă este să ajute inclusiv sistemul nostru de startup-uri să crească şi să le aducem pe piaţa internaţională. Unul din partenerii noştri este Universitatea Berkeley”, a declarat Michelle Iliev, responsabil proiect USAID.

Principalele rezultate preconizate ale proiectului sunt asistarea a 600 de companii în procesul implementării noilor tehnologii şi crearea a peste 15 mii de locuri de muncă. Durata proiectului este de cinci ani, din 2021 până în 2026, iar bugetul total al acestuia depăşeşte 32 de milioane de dolari.

Comentarii