image
Sursa foto: Getty Images

Pastilele pentru tratarea Covid-19 Molnupiravir și Paxlovid urmează să ajungă și în farmaciile din Republica Moldova

Două tipuri de pastile pentru tratarea Covid-19 urmează să ajungă și în farmaciile din Republica Moldova. Preparatele vor fi incluse în lista medicamentelor compensate, au declarat astăzi reprezentanții Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Zinaida Bezverhni, secretar de stat, Ministerul Sănătății: „Ducem negocieri cu producătorii de medicamente ca să asigurăm prezenta pe piață în medicamente compensate sau oferite cu titlu gratuit populației acelor doua comprimate, care au fost autorizate recent de MERC. Vorbesc de Molnupiravir și Pfizer Paxlovid, medicamentele care sunt primele înregistrate pentru tratamentul la domiciliu sau a formelor ușoare și moderate a Covid-19".

Noua formulă de calculare a sumelor fixe compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală a fost aplicată pe 1 noiembrie. Cheltuielile pentru preparate cardiovasculare compensate au înregistrat cea mai mare pondere. Luna trecută, în acest sens au fost alocate cu 4,4 milioane de lei mai mult față de media pe zece luni ale anului 2021, a precizat directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Ion Dodon, directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină: „În noiembrie, cheltuielile pacientului pentru medicamentele parțial compensate destinate tratamentului bolilor cornice a scăzut cu 57,3 procente, iar numărul de denumiri comerciale de medicamente oferite practic gratuit s-a dublat de la 92 de poziții până la 172"

Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, în 11 luni ai anului curent, de medicamente compensate au beneficiat 712 mii de pacienți, dintre care 12 mii 500 - doar în luna noiembrie curent. Cheltuielile din fondul asigurărilor obligatoriu s-au mărit cu aproape nouă milioane de lei, față de luna precedentă, când era în vigoare metodologia veche. Cifra totală ajuns în luna noiembrie la 63 de milioane de lei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: