image
Sursa foto: facebook

VIDEO: Locuitorii satului Rediul Mare spun că se îmbolnăvesc din cauza unei antene de telefonie mobilă

Teoriile conspiraționiste își fac efectul la nivelul societății. Instalarea unei stații de telefonie mobilă 3G pe un deal din satul Rediul Mare a stârnit nemulțumiri în rândul sătenilor. Ei spun că undele emise de antenă le afectează sănătatea - îi doare capul și amețesc, iar ambulanța vine în sat uneori și de două ori pe zi. Experții însă spun că antena instalată nu are nicio legătură cu durerea de cap a sătenilor.

Stația de bază de telefonie mobila 3G a fost instalată acum 9 ani. De regulă, astfel de antene sunt amplasate la o distanță de câțiva kilometri. Nu și în satul Rediul Mare din Dondușeni, unde distanța dintre această construcție și localitate este de doar câteva sute de metri. Sătenii spun că din cauza radiației emanate, oamenii suferă de tot felul de maladii.

Potrivit sătenilor, problemele au început în 2012, când Moldtelecom a instalat antena în apropierea satului. Un locuitor al satului ne informează că soția sa are probleme grave de sănătate și crede că de vină ar fi undele emise de antenă.

Primarul satului, Ludmila Harapari, ne-a spus că inițial antena trebuia să fie instalată mai departe de sat, dar în cele din urmă s-a decis altfel, iar stația a fost amplasată în apropierea localității.

"Din discuțiile cu consilierii am aflat că, în 2011-2012, a fost vorba despre amplasarea acestei antene nu aici lângă sat, dar la o distanță de 8 kilometri, mai aproape de traseul Otaci - Edineț. Nu știu cum s-a întâmplat și cine pe cine a convins, dar antena a fost construită anume aici, aproape de casele oamenilor. Locuitorii au început să se revolte și să spună că au probleme", afirmă Ludmila Harapari, primarul satului Rediul Mare.

Primarul a cerut Moldtelecom să demonteze antena și să o reamplaseze, dar compania a asigurat că, la instalarea ei, au fost respectate toate normele, așa că antena a rămas la marginea satului.

„Ne-au spus că nu au fost încălcate normele și legislația. Ne-au anexat expertiza unde este menționat că totul este în regulă. Cu asta și s-a terminat totul, de unde am pornit acolo și am ajuns. Omenii continuă să sufere, iar noi nu putem rezolva problema."

Șeful Direcției Control și Asistență Juridică a Agenției Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, Denis Sâtari, ne-a spus că în cazul în care a fost eliberată o autorizație de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică, antena nu reprezintă niciun pericol pentru locuitorii satului.

„Credeți-mă că se fac verificări destul de minuțioase, mai ales la etapa proiectării. Proiectarea se face și ca amplasament și ca influență a câmpului electromagnetic. Avem, în cazul dat, un raport de expertiză eliberat de ANSP unde se spune că totul e OK, dar avem unele cazuri unde lucrurile nu stau chiar bine și intervin tot felul de sancțiuni, amenzi și suspendarea din activitate", relevă Denis Sâtari.

Precizăm că până acum, nici studiile naționale, nici cele internaționale efectuate nu au demonstrat vreo legătură între undele electromagnetice emanate de stațiile de telefonie mobilă și starea de sănătate a oamenilor

Noutăţile partenerilor

comentarii: