image
Sursa foto: Ecopresa

Eșanu: „Se încearcă readucerea monopolului pe piața metalelor”; În spate ar sta un fost partener al lui Plahotniuc

„Băieții șmecheri încearcă în mod repetat să readucă monopulul pe piața metalelor feroase și neferoase”. Declarația a fost făcută de Valentin Eșanu, președintele Asociației Patronale a Metalelor, în cadrul unei conferințe de presă.

„Se vehiculează că au fost investite sume enorme pentru a promova un punct al Legii privind politica fiscală și vamală pentru anul 2022. Este vorba de art.20, lit. y, referitoare la achiziția deșeurilor de metale, plastic, hârtie și altele. Acest proiect de lege al Guvernului nu a fost supus consultărilor publice. Pe internet găsim ce vrei, numai nu această lege”, a spus Valentin Eșanu.

Omul de afaceri a menționat că acest punct prevede anularea scutirii de impozitul pe venit reținut de la sursa de achiziții de deșeuri feroase și neferoase. Firma care recepționa metalul întocmea actul de achiziție și până acum anunța cetățeanul că e scutit de impozitul pe venit. De acum încolo cetățeanului i se va opri circa 800 de lei/la o tonă.

„Această lege a ajuns pe sub masă la Comisia parlamentară și a fost avizată. Nu știu de ce la deșeurile de plastic, sticlă, hârtie, scutirile au rămas. Au fost anulate doar cele pentru metale. Această lege va determina cetățeanul să predea metalul la negru, firmelor care au promovat această lege și care la rândul lor vor asigura proveniența lui prin firme căpușă de spălare a banilor”, a mai spus omul de afaceri.

Valentin Eșanu a mai precizat că timp de un an a achiziționat metale de la 200 de mii de cetățeni, mulți dintre care au predat zeci de kg, nu tone. „Suntem primii care am convins cetățenii să predea metalul prin acte de achiziții. Avem un volum enorm de acte de achiziții. Am fost verificați de inspectorii fiscali, toată procedura de achiziție a metalelor astfel este transparentă. Nicio firmă căpușă a grupării care încearcă să reinstaureze monopolul nu va elibera acte de achiziție. Nici pe timpul lui Dodon, nimeni nu a îndrăznit să anuleze această scutire”, a mai spus antreprenorul

Valentin Eșanu a declarat că în spatele acestui proiect fraudulos ar sta o persoană, fost partener al lui Vladimir Plahotniuc, dar nu a dat nume. Omul de afaceri a solicitat Parlamentului să revadă legea și să-și repare „greșeala” care se va reflecta asupra firmelor care încearcă să-și facă onest munca. El a mai anunțat că pentru un proces transparent de achiziție a metalelor a luptat în toți acești ani și că modificarea legii nu face decât să readucerea monopolul pe piață și să contribuie la înflorirea unei economii tenebre.

Noutăţile partenerilor

comentarii: