image
Sursa foto: Profimedia Images

Primele secvențieri ale virusului COVID în RM: În 31 de probe a fost identificată varianta Delta

În premieră, în Republica Moldova, au fost realizate primele secvențieri ale virusului SARS-CoV-2. Mai exact, e vorba de 31 de probe investigate cu ajutorul secvențiatorului de ultimă generație, procurat și donat de Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP). Potrivit rezultatelor obținute în urma investigațiilor, în toate cele 31 de probe a fost identificată varianta Delta a noului virus.

Amintim că laboratorul ANSP a fost echipat cu un secvențiator care are menirea să identifice variantele de mutație a virusului SARS-CoV-2 prin metoda de secvențiere a genomului viral. Acest lucru va permite monitorizarea dinamicii transmiterii virusului și apariția de noi variante genetice, investigarea relației dintre genotipurile SARS-CoV-2 și datele epidemiologice.

Rezultatele datelor de secvențiere vor fi integrate în sistemul național de supraveghere și corelate cu cazurile de COVID-19 pentru monitorizarea mutațiilor virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul țării noastre. La fel, secvențele de consens vor fi partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale, unde vor putea fi comparate și corelate cu variantele de virus cu mutații existente în alte țări.

OMS a instruit cinci specialiști ai laboratorului virusologic al ANSP, care vor stabili criteriile de selectare a probelor pentru secvențiere, astfel încât să identifice posibilele variante de mutații.

Noutăţile partenerilor

comentarii: