image
Sursa foto: Parlament.md

Igor Grosu: „CSI este o platformă bună pentru consolidarea cooperării comerciale, economice și sectoriale”

Comunitatea Statelor Independente este o platformă bună pentru consolidarea cooperării comerciale, economice și sectoriale, pentru creșterea volumului comerțului reciproc, pentru utilizarea potențialului de transport și tranzit, industrial și investițional”. Declarația a fost făcută de speakerul Igor Grosu în cadrul Adunării Interparlamentare a CSI, la care a participat în format online.

Potrivit lui Igor Grosu, aceste direcții confirmă poziția Republicii Moldova privind „promovarea unei politici externe echilibrate și dezvoltarea relațiilor reciproc avantajoase cu toți partenerii externi, pornind de la interesele vitale ale cetățenilor”.

„Conexiunea practică a zonelor de liber schimb ale UE și CSI este unul dintre avantajele competitive importante ale țării noastre”, a mai subliniat Președintele Parlamentului, citat de serviciul de presă al instituției.

Cu ocazia participării sale la sesiunea AIP CSI, Igor Grosu a pledat pentru un nou impuls al cooperării în cadrul organizației, „în deplină concordanță cu așteptările și interesele cetățenilor”.

Amintim că în decembrie, CSI își va marca cea de-a 30-a aniversare.

De-a lungul anilor mai mulți experți politici din RM au calificat CSI ca fiind o organizație ineficientă, care nu servește intereselor naționale, avându-se în vedere acțiunile Rusiei în relația cu Chișinăul, cu Ucraina și alte state din spațiul ex-sovietic și nefuncționarea angajamentelor cu referire la respectarea integrității teritoriale. Unii experți consideră însă că din aceste discuții este omisă importanța pieței CSI pentru exporturile moldovenești cât și pentru alte domenii ale economiei naționale, cum ar fi cele legate de migrație și piața energetică.

Noutăţile partenerilor

comentarii: