image
Sursa foto: Profimedia Images

Lukaşenko a vizitat migranții de la granița UE: „Nu putem începe un război pentru a deschide un culoar spre Germania”

Preşedintele din Belarus Aleksandr Lukașenko a vizitat vineri un centru pentru migranţi lângă frontiera poloneză, în plină criză între Occident şi regimul de Minsk, acuzat că a orchestrat un aflux al migranţilor pentru a destabiliza Europa, informează AFP, citată de Digi24.

„Migranţi l-au înconjurat pe preşedinte şi l-au primit cu aplauze”, a anunţat agenţia de presă de stat Belta, care a publicat şi o fotografie cu Lukaşenko discutând cu angajaţi ai Crucii Roşii.

Într-o înregistrare video publicată de Belta, Lukaşenko este înconjurat de gărzi de corp, de jurnalişti şi de migranţi. Pot fi, de asemenea, văzuţi femei şi copii lângă corturile instalate în depozitul amenajat drept centru pentru migranți. 

„Înţelegeţi, nu putem începe un război pentru a deschide un culoar spre Germania”, ţară unde doresc să ajungă numeroşi migranţi, a declarat Lukaşenko în timpul vizitei, potrivit Belta. „Pentru cei care vor să meargă acasă, vă vom ajuta. Dar nu vă vom obliga. Este dreptul vostru”, a insistat liderul belarus, citat de Reuters.

Situat nu departe de punctul de trecere din Bruzghi, un centru temporar a fost deschis săptămâna trecută pentru a primi migranţii care erau blocaţi de mai multe zile la frontieră, pe o vreme foarte rece, în speranţa de a intra în UE, transmite Agerpres. 

Minskul afirmă că sute de persoane au fost mutate în acest centru, reducând astfel tensiunile şi temerile pentru sănătatea acestor persoane. De asemenea, mai multe sute de alţi candidaţi la azil au fost repatriaţi în ultimele zile din Belarus, în special către Irak, de unde sunt originari mulţi dintre ei.

Vineri, preşedintele Belarusului a afirmat că 150 de migranţi „rătăcesc” în continuare de-a lungul frontierei. Regimul lui Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994, este acuzat de Bruxelles că a atras mai multe mii de migranţi în ţara sa, înainte de a-i duce la frontierele estice ale UE, cu scopul de a se răzbuna pentru sancţiunile occidentale. 

Noutăţile partenerilor

comentarii: