image
Sursa foto: jurnal.md

Slusari solicită anchetarea funcționarilor APP, responsabili de preluarea carierei din Pervomaisc: „Și-au bătut joc de noi”

Faptul că Agenția Proprietății Publice a promis contestarea licitației care a avut loc vineri, 5 noiembrie, a dreptului de extragere a pietrei concasate în granit din Pervomaisc nu trebuie să ne liniștească. Agenția Proprietății Publice din păcate nu vorbește cum am ajuns noi la această situație, precizează vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari. Fostul deputat reiterează că schema delapidării carierei a fost pregătită și realizată cu participarea unor angajați din APP în perioada guvernării lui Igor Dodon și solicită tragerea la răspundere a acestora.

Politicianul amintește că încă în primăvara anului trecut împreună cu colegii din Platforma DA anunțau despre eventualul furt al ambelor cariere ce aparțin RM din Ucraina.

Potrivit lui, fotul angajat al APP, Eugen Buzgan, un personaj din anturajul controversatului afacerist, Vladimir Andronache a primit toate împuternicirile de la conducere și a schimbat de două ori administratorul din cariera Pervomaisc, precum și adresa juridică a întreprinderii.

„Adresa nouă coincide cu oficiul companiei principale a oligarhului ucrainean Vladimit Prodivus. Administratorul carierei Dumitru Artiomov 18 luni practic a muncit pentru acest oligarh. Știind foarte bine că partea ucraineană se pregătește să preia controlul asupra carierei, acest domn pe lângă faptul că nu a anunțat APP, a oferit mai multe consultări autorităților ucrainene în privința pregătirii licitației sub aspectul tehnic. Iar în același timp conducerea APP la audieri la comisia parlamentară economia, buget și finanțe vorbea că totul e în regulă. Că Buzgan este un manager eficient și el vrea să salveze carierele noastre, deși individul respectiv își bătea joc de noi.
El spunea la acea ședința că cariera din Pervomaisc este inundată și noi nu avem nici o șansă să o restabilim. Propunea să renunțăm de dreptul de extragere a granitului în valoarea minimală de 3 miliarde de euro”, precizează Alexandru Slusari.

Republica Moldova a obținut dreptul de proprietate asupra celor două cariere în 2010 în schimbul cedării controlului asupra barajului Naslavcea, de unde de altfel s-au pornit toate problemele pentru râul Nistru.

În acest context, vicepreședintele Platformei DA solicită implicarea premierului Natalia Gavrilița în soluționarea acestei probeme și totodată solicită organelor de drept inițierea unei anchete pe numele foștilor angajați ai APP, implicați în această scehmă.

„Cer să fie inițiată o anchetă pe numele fostului director APP, avocatul lui Igor Dodon, Ghenadie Tepordei. Bănuiesc că procurorii urmează să întrebe și pe șefii direcției securitate economică din APP ce au făcut ei în timpul pregătirii delapidărilor. Chiar dacă acum acești domni s-au îmbrăcat în hainele «oamenilor buni» și s-au ales cu funcții înalte pe lăngă prim-ministru și noul director Agenției Proprietății Publice. Cred că ar trebui să fie întrebări și la „tehnocratul” din acea perioada, Ion Chicu, întrucăt APP se subordonează direct Guvernului”, a mai spus Alexandru Slusari.
ss
ss
ss

Amintim că vineri, 5 noiembrie, în Ucraina a avut loc licitația pentru autorizarea cu privire la folosirea terenului pe care se află cariera de piatră concasată din granit din localitatea Pervomaisc. Până acum acest drept era deținut de Întreprinderea de Stat din Republica Moldova.

Sâmbătă, 6 noiembrie, Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat că va contesta la, 8 noiembrie, în judecată rezultatele licitației desfășurate în Ucraina, cu privire la autorizația acordată companiei ucrainene cu privire la terenul pe care este amplasată „Cariera de piatră concasată din granit” din localitatea Pervomaisc.

Noutăţile partenerilor

comentarii: