image
Sursa foto: jurnal.md

FOTO: UE a alocat 2,8 mil. de lei pentru renovarea unei grădinițe din Ungheni; Instituția va fi frecventată de 350 de copii

Una dintre cele mai mari și mai vechi grădinițe din Ungheni - „Tereza Sobolevschi” - a fost renovată grație sprijin​ului oferit de Uniunea Europeană în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”. Pentru lucrările de renovare a acoperișului s-au investit 3,3 milioane de lei, dintre care, 2,8 milioane de lei au fost alocate de către Uniunea Europeană.

Grădinița „Tereza Sobolevschi” este frecventată de circa 350 de copii și înregistrează cele mai multe cereri de înscriere în comparație cu alte instituții de dezvoltare timpurie din municipiu. Instituția nu a fost renovată de la înființarea sa, în 1980.

„Esența cooperării dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova constă în îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor Moldovei. Sunt mândră să văd încă un rezultat remarcabil și tangibil al sprijinului nostru. Această realizare generează beneficii directe copiilor, care sunt viitorul acestei țări, oferindu-le mai mult confort și condiții mai sigure și mai sănătoase pentru viața lor de zi cu zi”, a declarat Magdalena Mueller-Uri, șefa Departamentului Operațiuni al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Atunci când grădinițele sunt închise, copiii pierd o conexiune socială semnificativă. Suntem fericiți că, grație suportului Uniunii Europene, copiii din Ungheni vor beneficia de încă o grădiniță renovată pentru prima dată în ultimii 40 de ani. Aceasta este una dintre multele inițiative care vor îmbunătăți standardele de calitate, accesul copiilor și tinerilor la serviciile sociale, ceea ce este deosebit de important pentru dezvoltarea socio-economică durabilă din Ungheni, una dintre regiunile-cheie susținute de Uniunea Europeană”, a menționat Maha Damaj, Reprezentanta da Ţară a UNICEF în Republica Moldova.

„Acoperișul grădiniței era într-o stare absolut deplorabilă. Foile de ardezie erau avariate și chiar lipseau pe unele porțiuni. Pe timp de ploaie, încăperile erau inundate. Această renovare era extrem de necesară, iar acum, copiii noștri frecventează o instituție în care sunt în siguranță”, a spus Svetlana Gaiduc, directoarea grădiniței „Tereza Sobolevschi” din Ungheni.

ss

Anul trecut Delia, o altă grădiniță din municipiul Ungheni a fost dotată cu mobilier, materiale didactice și jucării cognitive, cu sprijinul oferit în cadrul aceluiași Program „EU4Moldova: Regiuni-cheie”. Instituția și-a redeschis ușile pentru 130 de copii după ce a fost închisă mai bine de 15 ani.

Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (2019-2024) sprijină dezvoltarea inteligentă, incluzivă și durabilă în Cahul și Ungheni pentru a asigura o calitate mai bună a vieții și noi oportunități pentru cetățeni.

Programul are un buget total de 23 milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Noutăţile partenerilor

comentarii: