image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Slusari: „Starea de urgență nu întărește poziția RM la negocieri; Gazprom cere acum recunoașterea datoriilor Transnistriei”

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, ex-deputat al Platformei Demnitate și Adevăr, susține că starea de urgență, instituită azi, nu întărește poziția Republicii Moldova în negocierile cu Gazprom, care cere acum recunoașterea datoriilor Transnistriei și renunțarea la pachetul energetic III.

„Reacția guvernului la această criză ar fi trebuit să aibă loc din prima zi de învestire sub formă de implicare guvernamentală și administrare manuală. Încrederea în conducerea MoldovaGaz și în cuvintele lui Kozak a fost o greșeală și ne costă scump. În august și septembrie a fost ratat timp pentru multe măsuri și negocieri care se propun și se fac acum în mare criză de timp. Sper că după finalizarea fazei acute cineva o să răspundă pentru acest lucru. Dar avem ceea ce avem și altă ieșire la moment nu era”, a comentat Alexandru Slusari instituirea situației de urgență, la solicitarea Guvernului Gavrilița.

Totodată, fostul deputat afirmă că guvernarea acționează din mers și că unele lucruri îi sunt necunoscute la moment, totuși câteva aspecte trebuie să fie clarificate, spune Slusari, care a publicat o listă de întrebări pentru autorități:

„1. Pentru ce perioadă se procură gazul pe piețele de alternativă? Pentru 10 zile pănă la finele lunii octombrie sau și pentru noiembrie?

2. Gazul procurat de pe alte piețe va fi amestecat cu cel de la Gazprom? Dacă da, atunci cum va fi calculat tariful?

3. Cănd va fi modificat tariful și dacă consumătorii vor primi măcar reeșalonarea plăților, pănă la elaborarea mecanismului de compensare? Există posibilitatea subvenționării parțiale și temporare a întreprinderii Energocom la procurarea gazelor, astfel ca să fie micșorat tariful pentru consumători?

4. Ce urmează dacă MoldovaGaz, controlată de Gazprom, va refuza transportarea gazelor din Ucraina?

5. De ce în planul de acțiuni nu este indicat expres că toți consumatorii de gaz sunt obligați să achite gazele consumate, inclusiv și cei din Transnistria?

6. Există deja o înțelegere cu Ucraina să trecem la furnizarea energiei electrice din țara vecină, în cazul în care Termocentrala, sub paravanul lipsei de gaz, va sista livrarea energiei electrice pe malul drept al Nistrului?

7. Compania Energocom are capacitatea să semneze rapid sute de mii de contracte de livrare a gazelor cu consumatori casnici și industriali?”

La acest subiect, Alexandru Slusari a mai comentat că astăzi noi strângem roadele „miopiei, lașității și ipocriziei crase politice din toți 30 de ani de Independență”.

„În realitate, nicio guvernare nu a avut drept prioritate diversificarea veritabilă a surselor energetice ale Moldovei și, implicit, asigurarea securității energetice a țării. „Stataliștii” s-au transformat în agenți direcți de influență a Federației Ruse. Proeuropeni și „unioniști” au folosit retorica anti-rusă în campania electorală, iar imediat cănd ajungeau la putere, preferau să împartă bani cu gașca criminală din Transnistria și să transporte alegători de acolo pentru votare contra cost. Cu mare greu și cu întărziere enormă, mai mult sub presiunea partenerilor externi, a fost trasat un singur gazoduct de alternativă, deocamdată netestat, precum și nu au fost construite rezervoare pentru păstrarea cantităților de rezerve, așa cum a procedat Polonia și țările Baltice. 30 de ani cetățenii din dreapta Nistrului întrețin un regim separatist, administrat din Federația Rusă, care zilnic își bate joc de noi în toate felurile posibile. Niciodată nimeni dintre cei de la guvernare nu a încercat să vorbească direct cu oficialii ruși despre această situație și să schimbe lucrurile. La plecarea demnitarilor noștri la Moscova coloana vertebrală a acestora se îndoia tot timpul. Cu prețul rușinii, s-a încercat tot timpul să fie evitat război, chiar dacă nu era vorba de conflict militar. Pănă la urmă, am primit și rușine și război energetic”, a punctat Slusari.

Noutăţile partenerilor

comentarii: