image
Sursa foto: AEE

Primul Centru de Excelență în Eficiență Energetică din RM, inaugurat în satul Feștelița, raionul Ștefan Vodă

Astăzi în satul Feștelița, raionul Ștefan Vodă, a fost inaugurat primul Centru de Excelență în Eficiență Energetică din RM.

Centrul este format din 10 tipologii de subproiecte demonstrative din domeniul eficienței energetice şi energiei regenerabile: iluminat stradal inteligent, parc fotovoltaic, panouri on-grid, cazangerii pe bază de biomasă, colectoare solare.

Centrul reprezintă, la nivel de țară, un model de schimb de bune practici în domeniul eficienței energetice. Astfel, cu suportul financiar al Uniunii Europene, localitatea Feștelița a devenit primul sat inteligent energetic din țară, cu 4 edificii a instituțiilor publice din localitate ce corespund etichetării nZEB (edificii cu consum de energie aproape zero), iar primăria Feștelița -  prima autoritate publică locală care gestionează un parc fotovoltaic.

Costul total al proiectului este de 800.000 de euro, dintre care 500.000 de euro este grant oferit de Uniunea Europeană, iar 300.000 de euro a constituit contribuția națională și locală prin intermediul Agenției pentru Eficiență Energetică, Consiliului Raional Ștefan Vodă, Administrației Publice Locală din Feștelița și locuitorilor satului Feștelița.

Aceste investiții contribuie la reducerea emisiilor de CO2, cu 465 tone/an, ceea ce reprezintă cu 52% mai puțin, comparativ cu anul 2011 – indicatori asumați prin angajament oficial al satului Feștelița. Angajamentul a fost onorat față de Convenția Primarilor pentru Climă și Energie, semnată în 2013.

Noutăţile partenerilor

comentarii: