image
Sursa foto: jurnal.md

Republica Moldova cere ajutor de urgență din partea UE în aprovizionarea cu gaze naturale

Chișinăul solicită ajutorul Uniunii Europene în privința aprovizionării cu gaze naturale. Despre aceasta scrie publicația britanică Financial Times, care notează că apelul Republicii Moldova vine după ce gigantul rus Gazprom a redus livrările de gaz către țara noastră și a cerut un preț mult mai mare pentru semnarea unui nou contract cu Moldovagaz, tarif care nu este agreat de autoritățile de la Chișinău. Jurnaliștii de la Londra scriu că reprezentanții Guvernului Republicii Moldova poartă discuții la nivel înalt cu omologii lor din Uniunea Europeană.

„Republica Moldova solicită Uniunii Europene să aranjeze transporturi de gaz de urgență din țările membre ale Uniunii Europene”, se spune în articolul publicat de Financial Times.

Mai exact, Chișinăul ar urmări să ajungă la un acord cu Bruxelles pentru a putea primi mai mult gaz prin România după ce luna trecută a expirat contractul de furnizare a gazelor cu Gazprom, iar altul nou nu a fost semnat din cauza contradicțiilor legate de preț. Asta în timp ce gigantul rus a crescut deja tariful de la 550 de dolari pentru o mie de metri cubi luna trecută la 790 de dolari luna aceasta.

Luni, vicepremierul Andrei Spânu a declarat că acest preț „nu este nici justificat, nici realist pentru Republica Moldova”. Pe de altă parte, Financial Times notează că „și România luptă pentru a-și acoperi propriile necesități de gaze naturale, pe fondul unor temeri mai largi cu privire la nivelurile scăzute de depozitare în toată Europa”.

Am solicitat o reacție de la comunicatorii Guvernului și ai premierului Natalia Gavrilița, dar am fost redirecționați către consilierul vicepremierului Andrei Spânu, Alina Merlici. Am întrebat-o dacă există discuții între reprezentanții Guvernului de la Chișinău și oficiali ai Uniunii Europene, privind aprovizionarea cu gaze naturale. Alina Merlici ne-a spus că va reveni în scurt timp cu un comentariu, după ce va discuta cu Andrei Spânu. Peste aproximativ jumătate de oră, am primit un răspuns scurt - „Nu comentăm”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: