image
Sursa foto: BNM

BNM: Activele oficiale de rezervă sunt în descreștere

Activele oficiale de rezervă au constituit 3 961,82 milioane de dolari la sfârșitul lunii septembrie. Cifra este în descreștere cu 14,29 milioane de dolari în comparație cu finele lunii august, când acestea au însumat 3 976,11 milioane de dolari.

Banca Națională a Moldovei precizează că diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova –21,20 milioane de dolari, transmite IPN. De asemenea, a fost determinată de deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA – 13,49 milioane de dolari, precum și de plățile Ministerului Finanțelor – 9,61 milioane de dolari.

Printre factorii care au determinat diminuarea se mai numără intervențiile nete pe piața valutară internă sub formă de vânzări de valută – 7,20 milioane de dolari, reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții – 0,37 milioane de dolari, precum și alte ieșiri  nete în valoare de 3,95 milioane de dolari.

Totodată, pe parcursul perioadei de raportare, majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate, în mărime de 30,41 milioane de dolari. Au fost înregistrate credite și granturi în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale, în valoare de 8,27 milioane de dolari, au fost întrări nete în contul Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă, în mărime de 2,41 milioane de dolari. Majorarea a mai fost determinată de înregistrarea mijloacelor în favoarea Ministerului Finanțelor primite de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare pentru suport bugetar – 0,23 milioane de dolari, precum și de veniturile din gestionarea rezervelor valutare – 0,21 milioane de dolari.

Noutăţile partenerilor

comentarii: