image
Sursa foto: AP

Marea Britanie: Firmele plătesc salarii tot mai mari pentru angajații noi

Angajatorii britanici au majorat salariile pentru noii recruți din firme cel mai mult din ultimii 24 de ani, potrivit unui sondaj realizat de Confederația pentru recrutare și ocuparea forței de muncă (REC).

Practic, arată sondajul, salariile au crescut pentru că sunt tot mai puține persoane disponibile pentru angajare, după Brexit, scrie Biziday.

Un sondaj diferit, în care au fost implicate 400 de firme de recrutare din Marea Britanie, arată că numărul celor interesați să obțină un loc de muncă se apropie de cel mai mic nivel din istorie.

Printre cauzele acestui declin, se numără faptul că sunt mai puțini lucrători din UE, în urma Brexit, dar și că există o temere din partea angajaților de a lucra într-un domeniu diferit față de cel în care au lucrat anterior pandemiei, când mulți au rămas fără loc de muncă. Schimbarea domeniului de activitate implică riscuri mai mari de concediere pentru nou-veniți, în caz de disponibilizări.

Directorul unei firme care face recrutări pentru companii profesionale (avocatură, contabilitate, IT) spune că salariile de intrare în aceste domenii au crescut și cu 20%. “Am văzut cu toții cum lipsa forței de muncă ne-a afectat viața de zi cu zi în ultimele săptămâni, indiferent dacă este vorba despre o stație de benzină goală sau mai puține bunuri pe rafturile supermarketurilor”, a spus coordonatorul studiului REC. Acesta a cerut guvernului să facă mai mult pentru relaxarea regulilor de imigrație post-Brexit, pentru evitarea barierelor din calea comerțului internațional și pentru a îmbunătăți domeniul formării profesionale.

În acest timp, Banca Angliei încearcă să determine în aceste săptămâni impactul inflației, creșterea de salarii fiind unul dintre factorii de creștere a prețurilor. În august, inflația anuală ajunsese la 3% și specialiștii se așteaptă ca Banca Angliei să crească dobânda de referință pentru prima dată de la începutul pandemiei, pentru contracararea unei inflații anuale care va depăși probabil 4%.

Noutăţile partenerilor

comentarii: