image
Sursa foto: Profimedia Images

Dezvăluiri șocante din pușcăriile rusești: deținuți torturați și violați chiar de către gardienii închisorilor

Imagini șocante, cu deținuți torturați și violați chiar de către gardienii închisorilor au fost făcute publice în premieră de către un ONG rus pentru drepturile omului, specializat în documentarea abuzurilor din sistemul penitenciar al Rusiei. Reprezentanții ONG-ului susțin că au intrat în posesia a mii de astfel de clipuri video, informează The Moscow Times, citată de Digi24.

„Vorbim despre o scurgere de informații fără precedent, care va produce mai multe unde de șoc de-a lungul întregii țări. În total, sunt 40 de gigabiți de date, ceea ce demonstrează că tortura (din închisorile Rusiei) a devenit un fenomen extrem de răspândit”, a declarat Vladimir Osecikin, fondatorul Gulagu.net, ONG-ul care a publicat în premieră dovezile despre abuzurile din penitenciarele rusești.

„Dacă aceste imagini se confirmă, va urma o anchetă foarte serioasă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Trei clipuri video intrate în posesia Gulagu.net au fost deja difuzate în spațiul online. Imaginile prezintă scene de tortură la care sunt supuși deținuți încarcerați în spitalul penitenciar din Saratov.

Miercuri, pe canalul Youtube al Gulagu.net a fost difuzat un nou film în care se văd deținuți bătuți și torturați. Conform ONG-ului, imaginile provin de la același spital penitenciar din Saratov, dar și de la alte închisori din regiunile Belgorod și Kamceatka.

La puțin timp după prezentarea clipurilor video, administrația penitenciarelor din Federația Rusă a anunțat că l-a demis pe șeful închisorii din Saratov, alături medicul-șef al închisorii și alți trei angajați, informează Moscow Times.

Alte imagini, despre care se presupune că au fost filmate în același penitenciar din Saratov, arată mai multe persoane care se folosesc de un „obiect mare” pentru a viola un bărbat dezbrăcat, legat de un pat.

Osecikin a declarat că imaginile difuzate până acum prezintă deținuți abuzați de agenți „sub acoperire” ai administrației penitenciarelor dar și ai FSB.

Conform lui Vladimir Osecikin, ONG-ul său a început să primească astfel de imagini încă din luna martie de la un fost deținut al închisorii din Saratov, eliberat în luna februarie a acestui an.

Fostul deținut - un specialist IT bielorus - a reușit să obțină accesul la imaginile video stocate în serverele închisorii. Imaginile conțin mai multe înregistrări făcute în perioada 2018-2020 în mai multe penitenciare din Irkutsk, Vladimir și Saratov.

Conform publicației online Meduza, imaginile fuseseră stocate într-o „arhivă secretă a forțelor speciale”. Specialistul IT bielorus care a spart această arhivă ar fi avut acces la rețeaua federală penitenciară din regiune, în timpul celor cinci ani de detenție pe care i-a executat în închisoarea din Saratov. Fostul deținut a părăsit Rusia în această săptămână și se află în acest moment într-o locație necunoscută.

„Avem de gând să publicăm astfel de imagini video în mai multe tranșe în următoarele săptămâni, din moment ce sursa lor se află acum la adăpost de autoritățile rusești”, a declarat Osecikin, care a părăsit și el Rusia în 2015 și locuiește în prezent în Franța.

Site-ul Gulagu.net, unde au fost prezentate în premieră imaginile video cu abuzurile din închisorile rusești, a fost ținta unui atac cyber de tip DDoS (denial-of-service). Osecikin spune că atacul reprezintă „o răzbunare” a FSB-ului și Administrației Penitenciarelor Ruse.

Noutăţile partenerilor

comentarii: