/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Grosu răspunde criticilor aduse cu privire la numirea Avocatului Poporului. „Am făcut un vot la fracțiune”

missing
27 septembrie 2021, ora 20:51

Președintele Parlamentului Igor Grosu a răspuns criticilor aduse de către societatea civilă și unele partide extraparlamentare, care au acuzat Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) de încălcarea principiilor democratice și numirea politică a Nataliei Moloșag în funcția de Avocat al Poporului, aceasta reprezentând-o în instanțe pe Maia Sandu în campania electorală la prezidențiale. 

În cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, președintele Legislativului a explicat că până ca cele două candidaturi să fie supuse votului în Parlament, Natalia Moloșag și Andrei Brighidin, în cadrul fracțiunii a avut loc un vot intern, în cadrul căruia, 40 de deputați s-au expus pentru Natalia Moloșag, opt pentru Andrei Brighidin, iar alți opt s-au abținut. Președintele Parlamentului a reiterat că în cazul în care aceleași voturi aveau să fie oferite în plen, trebuia să fie anunțat un concurs nou.

„După ce Comisia juridică și cea a drepturilor omului i-au intervievat și ne-au prezentat nouă concluziile, noi am avut o discuție în cadrul fracțiunii și am auzit argumentele pentru ambii candidați. Am ajuns la un moment dat că am pus la vot ambele candidaturi în cadrul fracțiunii. Majoritatea a fost pentru doamna avocat, dar au fost voturi și pentru domnul Brighidin. Ambii erau punctați cu zece. Dacă repetam acest vot în Parlament, cu ce ne alegeam? Mai repetam odată concursul și spuneam: stați un pic dragi deputați, anulăm votul și mai repetăm odată”, a spus Igor Grosu, or, Avocatul Poporului se alege cu cel puțin 51 de voturi.

Amintim că duminică, Partidul Unității Naționale a organizat un protest în fața Parlamentului acuzând actuala guvernare de trucarea concursurilor și angajarea în funcții publice a persoanelor apropiate PAS-ului, făcând referire inclusiv la numirea Nataliei Moloșag.

Directorul executiv al Promo-LEX, Ion Manole, într-o postare pe Facebook, a spus că Avocatul Poporului a fost numit de către majoritatea parlamentară printr-un vot politic, plictisitor și antidemocratic. 

Candidatura Nataliei Moloșag a fost susținută de către Parlament pentru un mandat de șapte ani. Ea a fost votată de către 57 de aleși ai poporului.

Întrebată în cadrul ședinței Parlamentului, de către deputatul BCS Vasile Bolea, dacă se află în relație de rudenie cu cineva din Guvern sau Parlament, Natalia Moloșag a răspuns: „Nu mă aflu nici într-o calitate de rudenie, nici cu secretara de stat de la Ministerului Justiției și nimeni din deputați sau alți funcționari din Parlament”.

Menționăm că avocata Natalia Moloșag a reprezentant interesele concurentului electoral Maia Sandu, în mai multe litigii, apărându-i onoarea și demnitatea, în cadrul campaniei electorale din alegerile prezidențiale.

Natalia Moloșag este licențiată în drept și a fost premiată pentru inițiative în domeniul drepturilor omului în Gala premiilor ONU. Potrivit CV-ului, Natalia Moloșag are o pregătire teoretică și practică în domeniul drepturilor omului. În cei peste 15 ani de activitate, s-a dedicat acestui segment de activitate, atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Pe lângă asta, Natalia Moloșag a contribuit la fundamentarea sistemului de asistență juridică garantată de stat.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram