/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Abrams, retrase de pe linia frontului

/VIDEO/ În timp ce numărul studenților moldoveni este în scădere, cel al străinilor - crește. Cine sunt cei care aleg să vină în R. Moldova

missing
27 septembrie 2021, ora 22:10

În timp ce numărul studenților moldoveni este în scădere, cel al străinilor – crește. Constatările aparțin expertului economic, Veaceslav Ioniță, care susține că fiecare al optulea student este unul străin. Dacă acum 12 ani, în țara noastră se aflau 1200 de tineri veniți pentru studii, acum numărul lor este de trei ori mai mare. Și contractele pe care le varsă în bugetele instituțiilor sunt mai scumpe, în comparație cu cei de pe loc. Potrivit expertului, Republica Moldova ar câștiga anual în jur de 100 de milioane de dolari din faptul că instruiește tineri de peste hotare. 

Am mers la câteva Universități din Chișinău, pentru a afla de ce, totuși, mai mulți tineri de peste hotare optează pentru studii universitare în țara noastră. De exemplu, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu din capitală, majoritatea cei intervievați erau din Israel. Printre ei, și tânărul din imagine…

Și acest tânăr, în vârstă de 18 ani, spune că a venit la studii în țara noastră din Israel. Acum el este la anul doi, la stomatologie.

Iar acest tânăr este student în anul cinci la medicina generală. La fel, este din Israel și ne-a spus că nu a existat un motiv anume pentru care a ales să studieze în Moldova. El consideră că Moldova este o țară frumoasă, iar oamenii continuă să-l impresioneze prin calităților lor.

Reprezentanții USMF ne-au comunicat, în afara camerei de filmat că, anul trecut, proporția de studenți străini și din țară era de 50 la 50. În acest an, numărul celor veniți de peste hotare urmează să fie stabilit imediat după procesul de admitere, care se va încheia pe 15 octombrie. Iar la Universitatea Liberă Internațională am aflat că numărul tinerilor veniți la studii din alte țări a rămas constant, iar cei mai mulți studenți sunt din România, Turcia, Republica Democratică Congo și țările post-sovietice. Astfel, pentru a putea fi admiși la studii, timp de un an de zile, ei învață limba română sau rusă, la solicitare.

Fiecare al optulea student din sălile de curs ale instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova este unul străin, a declarat expertul economic, Veaceslav Ioniță. 

Veaceslav Ioniță declară că în Republica Moldova numărul de studenți a scăzut de la 128 de mii, în anii 2007-2008, la 57 de mii, în 2019- 2020. Potrivit datelor expertului, cei mai mulți străini care aleg să vină la studii în țara noastră sunt din România. Pe locul doi se află cei din Israel, urmați de tinerii din India, Ucraina, Siria și Iordania. 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram