/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Tancurile Abrams, retrase de pe front

/VIDEO/ Certificatele Covid își fac loc și în viața din Republica Moldova

missing
23 septembrie 2021, ora 22:33

Încet, dar sigur, certificatele Covid își fac loc și în viața din Republica Moldova. Asta după ce, mai nou, astfel de certificate vor fi necesare și pentru a merge la restaurant, de pildă, la o nuntă sau chiar la sport. Iar de ceva timp, sunt cerute pentru a putea admira un spectacol sau un concert. Când spunem „certificat Covid”, se are în vedere un act care confirmă vaccinarea, fie un test negativ sau cel de prezență a anticorpilor. Restricțiile vor intra în vigoare peste exact o săptămână. Vestea nu i-a bucurat pe toată lumea, deși majoritatea consideră că doar așa ne putem proteja.

După ședința de miercuri, 22 septembrie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a publicat noile hotărâri, deloc îmbucurătoare pentru unii agenți economici. Așadar, începând cu 1 octombrie, în localitățile aflate sub cod roșu de alertă epidiomiologică, în restaurante și cafenele vor putea intra doar persoanele care dețin un certificat Covid-19.

Asta înseamnă că, la intrare, clienții vor fi obligați să prezinte un test negativ la coronavirus, nu mai vechi de 72 de ore. Certificatul de vaccinare cu două doze, care va fi valabil doar dacă au trecut cel puțin 14 zile sau un document care confirmă că persoana are anticorpi. Noua regulă le dă bătăi de cap administratorilor localurilor, care încă nu știu exact, cum își vor desfășura activitatea în aceste condiții.

„Eu înțeleg logica, dar nu înțeleg mecanismul. Deci, vine omul la mine în local. Prezintă certificatul de vaccinare. Eu trebuie să cer și buletinul lui, dar asta sunt date cu caracter personal. Noi nu avem dreptul să strângem așa date și nici să le cerem.”.

Agenții economici mizează pe responsabilitatea oamenilor și speră că nu vor apărea conflicte. Dacă improvizăm procedura de verificare a actelor ar putea arata astfel.

„Cred că o să fie fiecare chelner responsabil, pe rând, la intrare, să ceară aceste documente. Dacă va fi nevoie, vom angaja o persoană. Dar, în aceste condiții, eu nu am posibilitatea financiară să mai angajez un om, care să stea doar la ușă pentru verificarea actelor”.

O altă regulă care îi dezamăgește pe cei care activează în sectorul Horeca este că, în interiorul localurilor, pot fi admiși clienți pe doar 50 la sută din numărul de locurilor existente. Administratorii spun că regula nu își are locul, în contextul în care clienții sunt obligați să prezinte certificatul Covid-19. În schimb, la terase, numărul vizitatorilor nu este limitat.

„În caz contrar, noi o să infectăm unul pe celălalt la infinit”.

„Niciodată nu știi, dacă intră o persoană cu Covid sau fără Covid. Suntem un pic mai asigurați cu vaccin”.

Lista restricțiilor pentru codul roșu de alertă epidimiologică nu se încheie aici. Potrivit hotărârii CNESP, certificatul Covid-19 va fi obligatoriu și pentru invitații la nunți, cumătrii și zile de naștere. La aceste evenimente vor putea participa cel mult 100 de persoane, în spații închise, sau 150 – în spații deschise. Zonele de agrement, parcurile de distracție și cluburile de noapte își vor sista activitatea. Certificatul va deveni obligatoriu și la frecventarea sălilor de sport, în timp ce antrenamentele de grup vor fi sistate. Octombrie va începe și fără concerte, spectacole și festivaluri în aer liber. În aceeași ordine de idei, unele decizii ale Comisiei Naționale Extraordinară pentru Sănătate Publică au fost schimbate peste noapte. Dacă aseară, în Hotărâre era scris că pentru pragul roșu de alertă epidemiologică activitatea teatrelor, cinematografiilor și sălilor de concert se sistează, în această dimineață, au fost publicate informații noi, potrivit cărora, instituțiile vor activa după alte condiții.

Mai exact, la capacitatea de 50% din numărul de locuri existente în interior, cu obligația ca toți vizitatorii să prezinte certificatul de vaccinare, testul negativ la coronavirus sau un document care confirmă că persoana are anticorpi. Între timp, la centrele de vaciinare din oraș bate vântul. La începutul săptămânii, autoritățile din sănătate declarau că numărul persoanelor care vin să se imunizeze a scăzut.

„Astăzi, punctul mobil de vaccinare este amplasat pe bulevardul Grigore Vieru din capitală. Am așteptat în jur de 30 de minute, dar în tot acest timp nimeni nu a venit să se imunizeze. Am discutat cu medicii care ne-au spus că de dimineață au fost 35 de persoane. Cifra este îmbucurătoare, iar potrivit lor, oamenii vin să se vaccineze din cauza noilor restricții impuse de autorități”.

Pe Boris l-am suprins în timp ce a venit să întrebe medicii despre a treia doză de vaccin. Bărbatul spune că este foarte atent, se protejează de noul virus și îndeamnă oamenii să se vaccineze și să nu creadă în mituri.

„Eu am citit că ministrul a spus că doar pe 90 de zile este valabil vaccinul. La mine deja expiră termenul, dar aici zic că nu administrează cea de-a treia doză”.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătății, până acum, în Republica Moldova, s-au vaccinat peste 760 de mii de oameni, adică aproximativ 30 la sută din toată populația.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram