Linkuri accesibilitate

Şoferii faţă cu inovaţia domnului Stoianoglo


Şoferii faţă cu inovaţia domnului Stoianoglo
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00
Link direct

În plină confruntare cu noii conducători pro-europeni, Procurorul General Alexandr Stoianglo a venit cu o propunere curioasă. Conducerea automobilului în stare de ebrietate fără urmări grave pentru viaţa şi sănătatea oamenilor să fie trecută din categoria „infracţiuni penale” în categoria „contravenţii”. Avantajul inovaţiei întrezărit de domnul Stoianoglo ar fi acela că procurorii şi judecătorii nu se vor mai ocupa de aceste cazuri şi vor avea mai mult timp pentru dosarele complicate. „Practic, fiecare a treia hotărâre de judecată sau sentință se referă la un caz de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate…”, ne-a explicat Alexandr Stoianoglo.

Că unii analişti văd în această propunere a procurorului general un soi de manevră prin care atenţia opiniei publice să fie abătută de la acuzaţiile noii puteri mă interesează aici mai puţin. Vreau chiar să ştiu în ce măsură inovaţia procurorului ne poate aduce foloase. Un singur lucru pare a fi evident: de pe urma acestei modificări vor avea de câştigat colegii de breaslă a domnului Stoianoglo care, pesemne, vor scăpa de povara unor dosare. Probabil, asta le va permite să analizeze mai minuţios alte dosare. Ar putea fi un lucru bun acesta pentru societate.

Mai departe însă intrăm pe teritoriul incertitudinii deoarece nu e clar dacă o asemenea modficare poate împuţina cazurile de conducere a maşinii în stare de ebrietate. Dimpotrivă, chiar dacă vor fi nişte amenzi mai mari, „decriminalizarea” acestei infracţiuni, plasarea ei la categoria „contravenţii” ar putea să-i încurajeze pe mulţi şoferi dornici de a se aghesmui.

Aflu din presă că doi polițiști de patrulare din Cantemir au fost denunțați la CNA pentru că ar fi cerut și primit mită de la un șofer în stare de ebrietate. Poliţiştii ar fi pretins 200 de euro. Cazul e cercetat. Iar întrebarea mea e următoarea: în ce măsură modificarea propusă de Alexandr Stoianoglo ar putea micşora corupţia pe şosele. Nu am un răspuns. Voi aveţi?

XS
SM
MD
LG