Linkuri accesibilitate

Cumetria în era Covidului


Am citit un interviu în Ziarul de Gardă, un interviu cu Ivan Cîvîrjîc, şeful Secţiei Reanimare de la Institutul de Medicină Urgentă. Domnul Cîvîrjîc ne spune că nunţile şi cumetriile moldovenilor livrează mulţi pacienţi: „La un moment dat, jumătate dintre pacienţii din secţia Reanimare Covid erau veniţi de la nunţi organizate de moldoveni…”

Ei bine, chestia asta m-a pus niţel pe gânduri, stimaţi ascultători. Ce se întâmplă cu nunţile şi cumetriile noastre? Primul gând care îmi vine în minte e că în lunile de vară prea multe restricţii nu mai existau şi nunţile şi cumetriile s-au ţinut lanţ, fără să existe rigori severe legate de numărul participanţilor. Atunci au fost nunţi şi cumetrii în care au dansat voiniceşte alături oameni vaccinaţi şi nevaccinaţi. Şi e de presupus că au fost consecinţe triste.

Dar mai important mi se pare să înţelegem ce avem acum. Lucrurile nu sunt clare, după părerea mea. Pe de o parte, avem nişte restricţii recente legate de spectacole, concerte, festivaluri, de teatre, cluburi de noapte şi ringuri de dans. E nevoie acum de certificate de vaccinare sau de teste negative, dar, pe de altă parte, nu există un mesaj clar legat de nunţi şi cumetrii. E ca şi cum ar exista jumătăţi de măsură: avem şi rigori, dar îi şi lăsăm pe oameni să organizeze nunţi şi cumetrii.

Vreau să înţeleg: e suficient să fie toţi nuntaşii vaccinaţi? Atunci probleme nu mai există? Şi dacă aşa e super OK, de ce vorbim cu un soi de dojană despre nunţi şi cumetrii? Păi, ziceţi tranşant, stimabililor, că o nuntă cu oameni vaccinaţi e un lucru acceptabil şi frumos. Sau nu e aşa?

Problema cea mare e asta: cum ne asigurăm că la nunţi şi cumetrii participă numai oameni sănătoşi? Din ce înţeleg eu, cei care verifică certificatele şi testele sunt înşişi organizatorii. Şi cum le verifică? Pesemne îi întreabă pe oameni dacă totul e ok, dacă au certificate. E suficient asta? Putem miza pe corectitudinea şi onestitatea moldovenilor?

XS
SM
MD
LG