/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Banii confiscați de la Luca Filat vor ajunge în țară. Marea Britanie și R. Moldova au semnat un memorandum privind returnarea celor 458 de mii de lire

missing
21 septembrie 2021, ora 17:12

Ambasadorul Britanic Steven Fisher și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari au semnat un Memorandum de Înțelegere între Guvernul Regatului Unit și Guvernul Republicii Moldova privind restituirea fondurilor ilicite confiscate de la cetățeanul moldovean Luca Filat, fiul fostului premier al țării, Vlad Filat, prin ordinul instanțelor din Regatul Unit. Autoritățile britanice au renunțat la dreptul de a reține aceste fonduri în beneficiul Agenţiei Naţionale de Combatere a Criminalităţii Organizate și au acceptat, în schimb, să returneze acestă sumă Guvernului Republicii Moldova. Este vorba 458.068 de lire sterline. 

Banii vor ajunge în beneficiul persoanelor cu dizabilități severe din Republica Moldova. Prin intermediul acestor fonduri, va avea loc recrutarea a peste 550 de asistenți sociale pentru a sprijini persoanele vulnerabile din Moldova. Proiectul va fi gestionat de Agenția Națională Asistență Socială.

„Mă bucur că astăzi, împreună cu Ministrul Spatari am semnat acest Memorandum de Înțelegere, și că Marea Britanie a reușit să returneze aceste fonduri Moldovei. Fondurile confiscate de la Luca Filat în noiembrie 2019 aparțin, pe bună dreptate, cetățenilor moldoveni. Acest lucru a fost anunțat și de Ministrul Britanic pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton, în timpul vizitei sale în Moldova în luna mai. Atunci, într-un briefing de presă comun cu Președintele Sandu, Ministrul Morton a anunțat că banii vor fi folosiți pentru a-i ajuta pe cei nevoiași. Sper să văd proiectul în acțiune, începând cu ziua de mâine”, a declarat ambasadorul britanic la Chișinău, Steven Fisher.

„Sunt foarte recunoscător pentru sprijinul pe care ambasadorul Steven Fisher și Guvernul Marii Britanii l-au oferit Ministerului Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova în legătură cu restituirea fondurilor confiscate oamenilor din țara noastră. Fondurile vor fi utilizate pentru a angaja 566 de asistenți personali pentru persoanele cu dizabilități severe, care se vor alătura celor aproape 6.000 de asistenți personali angajați astăzi. Acesta este cu siguranță un pas înainte către îmbunătățirea nivelului de trai pentru cei mai vulnerabili. Semnarea Memorandumului de Înțelegere este o dovadă a sprijinului foarte sincer al Regatului Unit țării noastre, pentru care sunt profund recunoscător”, a menționat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.

Keystone Moldova, o organizație a societății civile, va monitoriza și evalua cheltuielile fondurilor returnate și se va asigura că fondurile returnate sunt utilizate conform planului stabilit de ambele părți.

În anul 2019, magistrații Southwark Crown Crown, una din instanțele de judecată din Londra, au respins apelul lui Luca Filat, fiul fostului premier al țării, Vlad Filat, prin care a atacat decizia Curții Magistraților de a-i îngheța trei conturi de aproape jumătate de milion de lire sterline. Decizia a fost luată săptămâna trecută, anunță Ambasada Marii Britanii la Chișinău, printr-un comunicat de presă. Conturile lui Luca Filat au fost înghețate în mai 2019 existând suspiciunea că banii ar proveni din activități ilegale.

”Apelul lui Luca Filat a fost respins, iar Agenția Națională pentru Combaterea Infracțiunilor a primit cheltuieli de judecată de 9500 de lire sterline. Cele 463 de mii de lire sterline vor trece acum în fondul majestății Sale”, susțin cei de la Agenția Națională pentru Combaterea Infracțiunilor.

Luca Filat Filat ar fi plătit aproape jumătate de milion de lire sterline pentru închirierea unui penthouse din Knightsbridge, fiind obligat prin instanță să predea banii, în urma unei investigații efectuate de Agenția Națională pentru Combaterea Infracțiunilor din Marea Britanie.

Ordinele prin care s-a dispus să fie înghețate trei conturi deținute de Vlad Luca Filat au fost emise în mai 2018, după ce anchetatorii financiari ai ANC au bănuit că fondurile provin din activitatea ilegală a tatălui său, Vladimir Filat, fostul prim-ministru al Moldovei.

În lipsa veniturilor înregistrate în Marea Britanie, înregistrările HSBC au arătat că conturile și cheltuielile de viață ale lui Vlad Luca au fost finanțate de companii din alte țări, cu sediul în principal în Turcia și Insulele Cayman. Depozite multiple în numerar au fost identificate și în rețeaua de sucursale din Marea Britanie, cu o sumă de 98.100 de lire sterline plătite pentru o perioadă de trei zile.

După ce s-a mutat la Londra în iulie 2016 pentru a-și începe studiile, Vlad Luca a avut un stil de viață extravagant, cheltuind sume impunătoare de bani pentru bunuri și servicii de lux, inclusiv un Bentley „Bentayga” de 200 000 de lire sterline cumpărat de la o reprezentanță Mayfair.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram