/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Nu doar Capitala se poate lăuda cu o rată înaltă de vaccinare printre profesori. În Fălești sunt școli cu o situație și mai bună

missing
18 septembrie 2021, ora 21:03

Nu doar capitala se poate lauda cu o rată de vaccinare printre profesori ce depășește 95 de procente. În Fălești, de pildă, sunt școli cu o situație și mai bună, la acest capitol. Profesorii care au acceptat imunizarea spun că o fac, în primul rând, pentru binele familiei și a celor din jur, adr și pentru că-și doresc să lucreze cu prezență fizică la ore. Potrivit unor date acumulate de sindicaliști, dar care nu sunt sistematizate, cea mai slabă rată de imunizare este în raioanele din regiunea autonomă Găgăuzia. Reticență la vaccinare anti-Covid se mai atestă și în unele sate din raioanele Hâncești și Glodeni. 

 La liceul teoretic „Ion Creangă” din orașul Fălești, rata de vaccinare printre profesori se apropie de 97 la sută. Aflăm acest lucru de la directoarea instituției de educație, Aliona Lungu, care a trecut, împreună cu familia, prin covid, și vrea să evite, în măsura în care este posibil, o nouă infectare.

Profesorul care a invocat contraindicații urmează să prezintă, din banii proprii, testul negativ la covid din două în două săptămâni. Instituția nu dispune de surse suficiente pentru a-i asigura cu teste pe profesori, iar din partea statului nu primesc ajutor, pentru că sunt la autogestiune.  

Diana Cervaniuc, care predă copiilor limba engleză, a fost printre primele cadre didactice care s-au vaccinat. A făcut-o pentru binele și singuranța familiei sale.

Se laudă cu o rată de vaccinare de aproape 100 de procente și colectivul de profesori din gimnaziul, situat în satul Egorovca. Profesorii spun că vor să facă lecții cu prezență fizică, iar imunitatea colectivă este, deocamdată, singura soluție în lupta cu pandemia. 

Directoarea gimnaziului din Egorovca, care este frecventat de copii din patru sate din vecinătate, se mândrește că profesorii din instituție au conștientizat pericolul și s-au vaccinat. 

Acum aproape o lună, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis ca profesorii care nu vor dori să se vaccineze, să se testeze la coronavirus o dată la două săptămâni, din bani proprii. Acest lucru a nemulțumit o parte din reprezentanții sistemului educational, care amenințau, pe retelele sociale, că-și vor da demisia. Au urmat discuții între autoritățile centrale și sindicaliștii din domeniul educației, care insistau ca testarea să se facă pe banii statului. Un punct de final la aceste discuții nu a fost încă pus. 

Cel puțin, în municipiul Chișinău, cadrele didactice beneficiază de teste pe care le-au procurat autoritățile locale sau le-au donat unii agenti economici. Datele care erau disponibile la începutul acestei saptamani arătau că în capitală si suburbii rata de imunizare este de 95 la sută, cu cel puțin o doză de vaccin. Cea mai slabă rată de imunizare este în raioanele din regiunea autonomă Găgăuzia. Reticență la vaccinare anti-Covid se mai atestă și în unele sate din raioanele Hâncești și Glodeni.  

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram