image
Sursa foto: Jurnal.md

VIDEO: Deputat: „Locul procurorului general este în CSS, mai ales când corupția este un mare pericol la adresa securității”

Procurorul General trebuie să conclucreze cu SIS, pentru că această instituție nu are competențe de urmărire penală și totodată, conducerea celor două instituții, trebuie să aibă o bună comunicare cu președintele în cadrul Consiliului Suprem de Securitate, în caz contrar statul este nefuncțional. Opinia aparține lui Ștefan Gligor, liderul „Partidului Schimbării” și a fost expusă în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV

„Dacă nu participă procurorul general în CSS, nu știu care-i rostul acestei structuri. Procuratura trebuie să reprezinte un vârf de lance în lupta cu crima organizată, cu corupția și trebuie să conlucreze strâns cu Serviciul de Informații și Securitate, pentru că SIS nu are competențe de urmărire penală. Dacă aceste servicii nu conlucrează, dacă nu au o comunicare cu președintele în cadrul CSS, președintele fiind deținătorul mandatului din partea poporului, atunci statul este nefuncțional - nu există colaborare între puteri, nu există comunicare pe subiecte strategice importante pentru securitatea națională. În acest caz ar fi sabotat întregul format. Stoianglo însă vrea ca toată lumea să-i dea pace, ignoră instituția prezidențială și nu-l interesează decât ce-i vrea mușchiul”, a spus Ștefan Gligor

Și deputatul PAS, Vladimir Bolea a declarat că locul procurorului general este în Consiliul Suprem de Securitate, mai ales în situația când corupția este cel mai mare pericol la adresa securității RM.

Declarațiile sunt făcute după ce procurorul general s-a adresat cu o sesizare la Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității prevederilor legale care au instituit Procurorului General calitatea de membru de drept în componenţa Consiliului Suprem de Securitate. Potrivit PG, decizia de a sesiza Înalta Curte în acest sens survine ca urmare a ultimei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate din 10 august 2021, în cadrul căreia Președintele CSS, Maia Sandu, a obiectat Procurorului General lipsa urmăririlor penale a mai multor persoane.

Emisiunea integrală poate fi urmărită mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: