/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Mașinile abandonate ale Capitalei: Unele străzi s-au transformat în depozite de automobile lăsate cu anii

missing
11 septembrie 2021, ora 14:07

Mașini lăsate de izbeliște și transformate în adăpost pentru oamenii străzii. Este peisajul pe care îl întâlnim zilnic pe străzile orașului, asta chiar dacă, acum un an, primarul Capitalei Ion Ceban anunța că proprietarii care nu își vor evacua vehiculele vor fi amendați. Am încercat să aflăm câte autoturisme au fost duse la parcarea specială de atunci, dar nu am reușit. Responsabilii din cadrul poliției au menționat că evacuarea mașinilor ține de competența Primăriei, în timp autoritățile locale dau vina pe oamenii legii, dar și pe legislația imperfectă.

„Strada Petru Zadnipru din sectorul Ciocana al Capitalei s-a transformat practic într-un depozit de mașini abandonate. În 10 minute de când suntem aici am remarcat cinci. Aceasta de exemplu, stă aici de cel puțin 7 ani, spun locatarii din zonă, și deși au făcut nenumărate interpelări proprietarul nu este de găsit”.

Mașina este parcată lângă o clinică stomatologică, care acum câțiva ani era birou de avocatură, spun locatarii. După ce s-a închis biroul, proprietarul mașinii, care era avocat, a uitat să ia și mașina cu el.

„- Vă deranjează această mașină? – Sigur că ne deranjează, locatarii trebuie să-și caute alt loc de parcare pentru a-și parca mașinile lor. De asta am și zis, am făcut interpelări niciun rezultat până acum”.

La câțiva metri de acea mașină am găsit, altele două, care la fel au fost abandonate de stăpâni încă acum câțiva ani.

„- De cât timp stau mașinile aici în zonă? – Nu știu, doi ani cel puțin. Pentru că mergem la grădiniță foarte des și le vedem acolo. Ale cui sunt nu știu că venim de mai departe, dar sunt în zonă de foarte mult timp”.

„- Sunt care stau cu anii, sunt care o lună, două, care și ce posibilități are”.

Același tablou l-am găsit și pe strada Eugen Coca din sectorul Buiucani al capitalei, unde mașinile abandonate pot fi ușor remarcate.

„- Crengile de pe capotă, praful de pe ea și roțile dezumflate, sunt doar câteva semne care arată că această mașină nu a fost folosită de mult timp”.

În timp ce unii locatari dau vina pe poliție, care spun ei, trece deseori prin zonă, dar nu face nimic, alții cred că proprietarii sunt cei, care ar trebui să ia măsuri.

„- Poliție trebuie să… Ei trec pe aici întruna, văd mașinile, trebuie să-și dea seama că mașina aceasta nu funcționează”.

„- Dacă nu ai nevoie de mașină, scrie un anunț și dă-o la fier vechi. Cine se ocupă cu asta, cu bucurie o vor lua”.

Iar pe strada Ioan Pelivan un autocar stă abandonat chiar pe carosabil. Contactat de TV8 proprietarul autocarului, al cărui număr l-am găsit pe parbriz, ne-a mărturisit că autocarul a fost parcat acolo, dar deoarece a fost vandalizat de persoane necunoscute, acum nu-l mai poate porni din loc. Deși spune că autocarul stă nemișcat aici de doar câteva luni, locatarii din preajmă zic că de câțiva ani, fapt ce provoacă impedimente pentru șoferi.

„- În fiecare zi eu la garaj și înapoi și el deja de mult stă aici. A fost mai la vale, apoi l-au mutat mai la deal”.

„- Deranjează. Mașinile care trec pot să nu observe, poate să fie accident. Copii vin de acolo de la școală, nu știu”.

Nu am reușit să aflăm câte mașini au fost evacuate timp de un an în capitală. Responsabili de la Poliția Capitalei ne-au spus că problema mașinilor abandonate ține de competența primăriei. La rândul lor, cei de la primărie pasează responsabilitatea spre poliție. Tot ei menționează și de legislație, care ar trebui modificată, în așa fel încât să se permită evacuarea automobilelor abandonate fără să anunțe proprietarul, dar asta e competența Parlamentului sau Guvernului, zic ei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram