/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Directorul Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor și-a dat demisia

missing
10 septembrie 2021, ora 16:17

Directorul Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Vasile Șarco, și-a depus astăzi cererea de demisie din propria inițiativă. Informația a fost confirmată pentru tv8.md de către secretariatul instituției. 

Specialist în domeniul investigării criminalității economice și combaterii spălării banilor, Vasile Şarco și-a început activitatea în 2001, ca inspector al Biroului poliţie economică din cadrul Comisariatului de Poliţie al sect. Centru din capitală. Ulterior va deține diverse funcții în cadrul structurilor Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) și Ministerului Afacerilor Interne, potrivit profiles.rise.md.

Din decembrie 2012 conduce Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor. Când a preluat șefia, instituţia avea statut de direcție în cadrul Centrului Naţional Anticorupţie (fostul CCCEC). Din 2018 este o structură autonomă, subordonată Guvernului, iar Șarco a fost numit conducătorul instituției pe un termen de cinci ani.

În perioada în care Şarco conducea instituția, a fost inițiată investigația „Laundromatului rusesc” – tranzitarea spre off-shore, prin intermediul sistemului bancar din Republica Moldova, a circa 20 de miliarde de dolari din Federația Rusă, cât şi „Jaful secolului” – frauda bancară ce a dus la dispariţia a circa un miliard de dolari din sistemul bancar și la falimentul Băncii de Economii, Băncii Socială și Unibank.

Ambele evenimente se regăsesc și în teza lui de doctor în economie, pe care a susținut-o în mai 2018. În lucrarea sa denumită „Eficientizarea gestiunii activității de prevenire și combatere a spălării banilor”, Șarco descrie diverse metode de minimizare a riscului de participare a băncilor în procesul de spălare a banilor şi de legalizare a veniturilor ilicite.

Cât despre frauda bancară, el afirmă în teza sa: „Faptul că timp de circa 1,5 ani, trei bănci de importanţă sistemică au comis o fraudă de circa 13,3 miliarde lei, sau 950 milioane USD (12% din PIB), este un adevărat eşec în activitatea de reglementare a Băncii Naţionale a Moldovei”.

Potrivit ultimei declarații de avere și interese a lui Vasile Șarco, depusă la Autoritatea Națională de Integritate pe 16 martie 2020, în calitate de director, acestea ridica un salariu lunar de puțin peste 25 de mii de lei.

În anul 2013, familia acestuia s-a mutat într-o casă de locuit, valoarea căreia este de circa 827 de mii de lei. Suprafața imobilului este de aproape 140 de metri pătrați.

În 2015, familia acestuia a procurat un automobil de model „Toyota RAV 4”, fabricat în 2014, pentru 485 de mii de lei. De asemenea, Vasile Șarco deține două conturi bancare. Pe unul are 5 348 de euro, iar pe altul 3003 euro.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram