/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid

/VIDEO/ În sediul primei școli din Cobîlea, un sat cunoscut pentru vestitul stejar al lui Ștefan cel Mare, va fi inaugurat curând un muzeu

missing
09 septembrie 2021, ora 17:39

Satul Cobîlea din raionul Șoldănești este cunoscut în Moldova, dar și peste hotare, pentru vestitul stejar al lui Ștefan cel Mare. Bătrân de peste 700 de ani și cu o semnificație istorică deosebită acesta constituie o mare mândrie pentru localnici, dar și pentru consătenii care s-au stabilit prin țări străine. Mii de vizitatori vin aici, anual, pentru a vedea vestigiul istoric, iar pentru ca satul să fie inclus pe traseul turistic național, autoritățile locale își propun să inaugureze, în curând, și un muzeu. În acest scop, în prima școală a satului, au fost efectuate ample lucrări de renovare și amenajare a spațiului cu obiecte vechi, găsite prin casele bătrânilor din Cobîlea.

Cu peste 130 de ani în urmă, în acest loc a fost construită prima școală a satului Cobîlea, iar în curând, aici, va fi deschis un muzeu în toată splendoarea pentru turiști. Elevii de cândva, pensionarii de astăzi care ne-au așteptat la muzeu să ne povestească despre istoria așezării vechi, ne-au spus cu nostalgie că veneau cândva aici la lecțiile de muncă, iar mai târziu, școala s-a transformat în cantină pentru elevii școlii, construită în apropiere. Și după ani buni, în care a fost lăsată de izbeliște, clădirea care stătea să se dărâme, a căpătat un aspect nou. La inițiativa primarului din sat și cu susținerea localnicilor s-a decis să i se ofere viață și semnificație acestui edificiu vechi. Astfel, au început să colecteze obiecte de artizanat de la bătrâni, pentru a transforma școala de cândva în muzeul satului.

Localnicii sunt de părere că obiectele vechi, adunate de pe la consăteni, sunt valoroase, au o însemnătate istorică și vor impresiona vizitatorii.

În Muzeu sunt expuse sute de obiecte, care au fost lucrate manual și păstrate cu grijă prin casele bătrânilor din sat. Printre acestea sunt covoare cu o vechime de peste o sută de ani, mobilier, unelte de lucrat pământul și veselă folosită cândva de către străbunicile cobîlenilor.

În școlii vechi, pe lângă Muzeu, autoritățile locale își propun să amenajeze și două camere pentru turiștii care vor dori să se cazeze, iar terenul din fața clădirii vor să-l transforme într-o oază de liniște și relaxare.

Totuși, cel mai mare motiv de mândrie pentru locuitorii din satul Cobâlea este Stejarul lui Ștefan cel Mare, un arbore secular, luat sub protecția statului încă la 8 ianuarie, 1975. Copacul a fost menționat pentru prima dată în cronicile anului 1456, cu un an înainte de începutul domniei lui Ștefan cel Mare, al cărui nume îl poartă. Arborele este cel mai longeviv din țară. Acesta are o vârstă de peste 700 de ani, o înălțime de 17 metri, iar circumferința acestuia este de puțin peste 760 de cm. Altfel spus, tulpina acestuia ar putea fi îmbrățișată de către opt adulți sau 10 copii.

Tulpina acestui stejar are două scorburi, iar în una din ele se spune că ar exista comorile prețioase ale fostei biserici din lemn care a ars, iar în loc a fost construită alta din pene și albuș de ou. De asemenea, alături de biserică se mai află o răstignire și bustul lui Ștefan cel Mare, iar comunitatea locală execută regulat lucrări de întreținere a tulpinii stejarului și de îngrijire a spațiului adiacent.

Satul Cobîlea este renumit și prin perseverența cu care oamenii de aici păstrează amintirea popasului lui Ștefan cel Mare în localitatea lor. Pentru a comemora momentul, aici sunt organizate diferite manifestări cultural-artistice, iar cel mai important este Festivalul Folcloric “La Umbra Stejarului”.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram