image
Sursa foto: nordnews.md

Procurorul care gestionează dosarul „Direcția 5” figurează într-o urmărire penală pentru interceptări ilegale

Dumitru Răileanu, procuror în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), cel care l-a arestat pe fostul șef al Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pînzari, șeful Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru, dar și preşedintele Federatiei de Arte Martiale, Dorin Damir, figurează în dosarul interceptărilor. Este vorba despre interceptarea discuțiilor telefonice și filajului lideriilor opoziției, jurnaliștilor, activiștilor civici, inclusiv a actualului Președinte Maia Sandu.

Dumitru Răileanu, care exercită urmărirea în dosarul „Direcția 5”, figurează într-o urmărire penală pornită de către Procurorul General al Republicii Moldova, Dumitru Robu, la 2 septembrie 2019, „pentru culegere ilegală de informație ocrotite de lege, despre viața personală, ce constituie secret personal sau familial, fără consimțământul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obținerea ascunsă a informațiilor, precum și violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice cu încălcarea legislației, cu folosirea situației de serviciu”.

„Potrivit materialelor cauzei penale, s-a constatat că procurorul PCCOCS Dumitru Răileanu, având calitatea de persoană cu demnitate publică, fiind conducătorul grupei de urmărie penală, format în cauza penală nr. 2018790001, în perioada ianuarie 2018 – februarie 2019, contrar cerințelor stabilite de prevederile articolului 1321, din Codul de procedură penală, nefiind îndeplinite cumulativ condițiile, fără a stabili contexiunea între persoanele care au postat comentarii, care reprezintă chemări la violență și dezordini în masă, cu cele în privința cărora au fost efectuate măsuri speciale de investigații.

Totodată, fără anexarea a careva probe ce puteau conduce rezonabil la concluzia că persoanele vizate contribuie, în orice mod, la pregătirea, comiterea, favorizarea sau tăinuirea infracțiunii investigate, fie primesc sau transmit informații relevante și importante pentru cauza penală, a dispus și prelungit efectuarea măsurilor speciale de investigații în privința a 49 de persoane”, se arată într-un document în posesia cărora au intrat Jurnaliștii Nordnews.md.

Procurorul Dumitru Răilean, fiind membru al grupului de urmărire penală, format în cauza penală nr. 2017670229, în perioada octombrie 2017 – aprilie 2018, contrar cerințelor stabilite de prevederile art. 1321 din Codul de procedură penală, a dispus efectuarea și prelungirea măsurilor speciale de investigație – interceptarea comunicărilor telefonice în privința a 19 persoane.

„În cadrul cauzelor penale nu a fost respectată una din condițiile esențiale pentru prelungirea efectuării măsurilor speciale de investigații- acțiunea fiind necesară și proporțională cu restrângerea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

La 3 octombrie 2019 a fost emisă ordonanța prin care Dumitru Răileanu a fost recunoscut în calitate de bănut în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 178 alin. (2) lit. a) și lit. b) din Codul penal”.

Între timp, din cauza lipsei unor acțiuni de urmărire penală, calitatea de bănuit a Dumitru Răileanu a expirat la începutul anului 2020.

Surse demne de încredere, au declarat pentru Nordnews.md, că Dumitru Răilean a dat ordonanță de mai multe ori cu privire la urmărirea unor lideri politici, în special a Maiei Sandu, pe atunci lidera Partidului Acțiune și Solidaritate.

Procurorii vizați ar încerca acum să-l aducă la tăcere pe șeful Direcției nr. 5 de atunci, Valeriu Cojocaru, prin fabricarea unor dosare cu angajări fictive, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”. Procurorul de caz este deja cunoscutul, Dumitru Răilean.

Valeriu Cojocaru este învinuit de PCCOCS într-un dosar politic cusut cu ață albă, se arată în mai multe scrisori trimise mai devreme pe adresa redacției noastre. Asta ar fi o reglare de conturi între Veaceaslav Platon și Vladimir Plahotniuc, scrie nordnews.md- https://nordnews.md/doc-exclusiv-ordonantele-nu-mint-procurorul-dumitru-raileanu-implicat-in-dosarul-interceptarilor

Valeriu Cojocaru, care deținea funcția de șef al Inspectoratului de Poliție Bălți, din august 2020, a fost reținut de angajații Serviciului Informații și Securitate, dar și de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, la începutul lunii iulie curent.

La data de 2 septembrie curent, arestul șefului Inspectoratului de Poliție al municipiului Bălți, Valeriu Cojocaru a fost prelungit cu încă 30 de zile. La fel s-a procedat și în privința președintelui Asociației FEA, Dorin Damir. Doar fostul șef al IGP, Alexandru Pînzari, a trecut în arest la domiciliu.

documentdocument
documentdocument
documentdocument

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: