image
Sursa foto: straseni.md

Escrocherie imobiliară în Strășeni; Zeci de familii au rămas fără bani și apartamente

Au investit toți banii pe care i-au adunat pe parcursul vieții într-un vis - acela de a avea o locuință proprie, dar au rămas și fără bani, și fără case. Este soarta mai multor familii din Moldova, care au alocat bani în construcții de imobile, dar întreprinderile care au colectat fondurile au dat faliment.

Datoriile au fost preluate de noi investitori, iar unii cetățeni nu pot face dovada faptului că au achitat zeci de mii de euro și au rămas fără acoperiș deasupra capului.

Victoria este originară din raionul Strășeni, iar de mai bine de 10 ani se află împreuna cu soțul ei la muncă peste hotare. Ca multe alte familii, au semnat un contract în 2009, pentru a procura o locuință într-o casă aflată în construcție în centrul orașului Strășeni.

Timp de mai mulți ani au achitat aproape integral costul apartamentului la care visau, dar într-o zi s-au pomenit că nu au dovezi că au achitat banii. De nouă luni luptă prin instanțe, dar fără rezultat.

"Noi am achitat aproape toată suma. Apartamentul costa 40 de mii de euro. Noi am întocmit un contract oficial la notar și am achitat doar 36 de mii, iar restul patru mii trebuiau să le achităm când va fi dat blocul în exploatare. În momentul întocmirii contractului, noi am achitat suma în prezența notarului, totul a fost oficiat, este stipulat și în contract", a spus Victoria.

După ce compania a intrat în proces de insolvabilitate, administratorul Irina Silvestru a propus ca cei 36 de mii de euro pe care i-a achitat familia să fie echivalați cu zero. Victoria a atacat decizia în judecată, iar mai apoi și-a dat seama că a fost în zadar, deoarece magistratul Judecătoriei Strășeni care a examinat cauza s-ar afla în relații de rudenie cu administratorul insolvabilității.

"Am mai aflat din alte surse că și notarul Cristina Nicolăescu la fel le este rudă. Am fost la Curtea de Apel, iar de acolo ne-au întors înapoi la Strășeni. Ne-am adresat și la Procuratură, dar nimeni nu ne ascultă, ne-am adresat și la Ministerul Finanțelor. Toți ne spun că bonul nostru echivalează cu zero", a mai adăugat Victoria.

Mai mult, Victoria susține că apartamentul pentru care au achitat o sumă mare de bani, a fost împărțit în două.

"Din apartamentul nostru au făcut două apartamente. Eu cred că totul a fost făcut din timp, iar când au început construcțiile, au organizat și un plan cum pot spăla banii", spune Victoria.

Alte persoane, care la fel au investit bani în acele locuințe, ne-au spus că fostul administrator al companiei de construcții aduna personal bani de la oameni, iar în schimb erau întocmite niște procese-verbale în care era indicată suma încasată și echivalentul acesteia în lei la data achitării. Banii nu ar fi fost trecuți prin bancă, deoarece conturile firmei erau blocate.

"El a fost cel care a strâns banii de la toate persoanele. A recunoscut acest lucru și în fața magistraților. A spus de la cine și cât a luat, iar acest lucru este înregistrat", susține Maria Priguza, locuitoare a orașului Strășeni:

"Aici a avut loc un conflict de interese. Primul proprietar a intrat în faliment, iar mai apoi a apărut un alt proprietar, nici nu mai înțelegeam ce se întâmplă și cine este proprietar. Al doilea proprietar trebuia să ne dea banii, dar el spunea să-i cerem de la primul proprietar. Ne spunea că o să fie totul bine, dar iată că deja au trecut 12 ani de zile de când noi stăm fără locuință'', a spus Lucia Revenco.

"Câte odată uităm de această situație și nici nu ne mai aducem aminte. Dar când ne gândim ne zgârie peste tot, dar ce să facem", susíne Vera Solonari.

Am încercat să-l găsim pe fostul administrator al companiei de construcție, dar acesta nu ne-a răspuns la apel.

Un studiu realizat de Transparency International Moldova despre riscurile investițiilor în locuințe arată că fiecare al patrulea cetățean care și-a investit banii într-un imobil nu era suficient de bine informat despre prevederile contractului încheiat cu compania de construcții, iar unul din doi investitori s-a confruntat cu probleme și nu a reușit să-și revendice drepturile, chiar dacă a depus sesizări la instituțiile statului.

Organizația a făcut o serie de recomandări autorităților pentru a îmbunătăți legislația și mecanismul de protecție a cetățenilor care investesc în construcția de locuințe, recomandări care zac în sertarele birocraților.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: