image
Sursa foto: jurna.md

A lăsat pedagogia pentru lemnărit; Istoria de viață a unui tânăr din Călărași (VIDEO)

A lăsat pedagogia, pentru că îi place să fie lemnar! Vorbim despre Sergiu Nicoriuc, un tânăr de 31 de ani din satul Leordoaia, raionul Călărași, care de câțiva ani dă o altă viață lemnului. Bărbatul face mobilier în stil rustic și obiecte decorative, și nu regretă nicio clipă alegerea făcută. Meșterul pune că aceasta este îndeletnicirea ce îi aduce plăcere și liniște sufletească.

„Acum lucrăm la o comodă din stejar pentru haine, avem o comandă. Este greu atunci când nu ai plăcere de lucru, dar pentru mine este ușor”, povestește Sergiu.

Fiind copil, avea o pasiune pentru lemnărit, însă când a crescut a ales pedagogia. Ani la rând a muncit în mai multe domenii, și aici, și printre străini, dar într-un sfârșit a ales meseria ce îi aduce plăcere.

„Sunt de specialitate profesor de educație fizică. Soția glumește și îmi spune lemnar de educație fizică. Încercând mai multe domenii, am văzut că acest domeniu este cel mai plăcut, cel mai reușit pentru mine. Asta am ales și asta continui să fac. Nu am studii îm domeniu. Studiile le fac seara, iar cel mai bun profesor este acum youtube-ul”, a mai declarat lemnarul din Leordoaia.

Totul a început în 2018. De atunci nu se mai poate despărți de lemn și de unelte.

„Am început practic de la zero. Nu aveam nici cel mai simplu instrument. Datorită unui prieten din copilărie, Alexandru Moldovanu, care mi-a dat o geantă cu instrumente pe care nu le folosea, a pornit totul. Cu ele am început lucrul. Prima comandă a fost un fluture pe care l-am făcut cadou cumnatei mele la ziua de naștere. După am trecut direct la obiecte mari. Am făcut un leagăn”, a mai spus Sergiu Nicoriuc.

Are planuri mari de viitor, iar cea care îl va ajuta să le realizeze este soția Natalia, care îi este și critic, și mentor. Deseori îi dădea sfaturi de la distanță, fiind plecată la muncă peste hotare. Acum ambii au decis să își facă un viitor aici, acasă.

„În atâția ani petrecuți peste hotare am înțeles un lucru, că dorul de casă este foarte greu. Tot timpul duci dorul meleagurilor natale, dorul părinților, surorilor, copiilor, și dorul acesta a devenit la un moment dat insuportabil. Atunci am zis, gata, ajunge, ne întoarcem acasă. Cât de greu ne-ar fi, vom încerca să facem colțul nostru de rai acasă”, afirmă soția lui Sergiu.

Afacerea familiei Nicoriuc a crescut mult în acești trei ani datorită faptului că în fiecare lucrare se depune mult suflet. Numele meșterului din Călărași a ajuns departe, obiectele lui fiind apreciate în mai multe localități. Chiar și așa, familia Nicoriuc spune că nu se va opri aici.

Noutăţile partenerilor

comentarii: