/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

/VIDEO/ Primarul de la Nisporeni și procurorul - șef al raionului, cu apartamente sociale. Cum comentează acest lucru funcționarii

missing
03 septembrie 2021, ora 21:17

Primarul orașului Nisporeni și procurorul-șef al raionului s-ar fi ales cu locuințe sociale din contul statului. Asta deși Regulamentul de repartizare prevede că beneficiarii ar trebui să fie din familii social-vulnerabile, să nu dețină locuințe, să lucreze în sfera bugetară și să aibă venituri mici. Despre asta au aflat jurnaliștii de la moldovacurată.md. Cum comentează acest lucru funcționarii, vedeți în cele ce urmează.

Tatiana Ulinici din Nisporeni așteaptă de jumătate de an să beneficize de un apartament social. Femeia este nevăzătoare și crește singură doi copii, de 2 și de 4 ani. La moment, locuiește în casa părinților.

„- Mi s-a spus că acum nu sunt apartamente. Am întrebat de ce nu sunt, întrucât noi suntem pe prima linie. Mi s-a spus că trebuie să aștept. Și nu puțin timp”.

Soțul, spune ea, a părăsit-o și a alungat-o din casă, după ce și-a pierdut vederea. Potrivit femeii, acesta nu o ajută financiar să-și crească cei doi copii, așa că se descurgă foarte greu de una singură, întrucât pensia de dizabilitate și indemnizația lunară de la stat nu ajung nici măcar la 3000 de lei.

„- Știți, când ai 3 mii de lei, faci un calcul ca să te incadrezi, eu mă limitez la ceea ce am. Mă strădui măcar copiii să fie întreținuți măcar cu minimul necesar”.

Între timp, auditorii Curții de Conturi au constatat că, în anul 2018, Consiliul Raional Nisporeni a repartizat 5 locuințe sociale unor persoane cu funcții de conducere în instituții bugetare. Jurnaliștii de la moldovacurată.md au aflat că una dintre locuințe a ajuns la primarul orașului Nisporeni, Grigore Robu, iar alta ar fi intrat în posesia procurorului-șef al raionului, Iancu Zaporojan. Asta deși, Regulamentul de repartizare prevede că beneficiarii ar trebui să fie din familii social-vulnerabile, să nu dețină locuințe, să lucreze în sfera bugetară și să aibă venituri mici. Au confirmat acest fapt și unii locuitori din cadrul blocurilor cu apartamente sociale din localitatea Vărzărești, Nisporeni.

„- Primarul aici, dar nu mai locuiește. – Cât timp a trăit aici? – Nu știu nu prea am fost pe acasă. Sunt care au întreprinderi și stau aici. Sunt familii care stau în rând și se plâng că nu pot obține. Și în cazul meu – la fel. Părinții nu aveau condițiile necesare ca să stau acolo cu 2 copii. Și eu greu am obținut. M-a refuzat de câteva ori. Că nu îmi ajungea nu știu ce…

Un alt vecin ne-a spus că procurorul-șef al raionului nu a locuit nicio zi aici, chiar dacă locuința ar fi trecută pe numele lui. Ulterior, apartamentul ar fi fost dat în folosința procuraturii raionale, pentru procurorii care vin în teritoriu și nu au unde locui.

„- Dar domnul primar? A trăit. – A eliberato-o demult. – Cât timp a stat aici? Jumătate de an”.

Pe Grigore Robu, primarul de Nisporeni, nu l-am găsit la locul de muncă, întrucât era ora mesei. Chiar și așa, acesta a precizat că a obținut apartamentul social absolut legal, întrucât s-a încadrat în toate criteriile necesare.

Nu se afla la serviciu nici procuorul-șef al raionului, Iancu Zaporojan. O reprezentantă din cadrul instituției ne-a spus că acesta se află în concediu. Nu am reușit să-l găsim nici la telefon. Potrivit jurnaliștilor de la moldovacurată.md, acesta beneficiază de locuință socială din anul 2018, deși după venitul salarial indicat în acel an, dar și în anii următori, familia sa nu ar face parte din categoria persoanelor cu venituri mici sau social vulnerabile. Pentru Moldova curată acesta a declarat că face parte din categoria funcționarilor publici care deservesc Republica Moldova, printre altele.

„În baza deciziei Consiliului, mi-a fost atribuită locuința, deoarece nu sunt din raion. Achit o sumă chiar mai mare dintre toți, aproximativ 1200 de lei, rezultând din salariul pe care îl am”, a mai precizat acesta. Am încercat să aflăm de la Consiliul raional mai multe detalii la acest subiect. Deși vicepreședintele raionului Nisporeni a precizat că președintele Vasile Mărcuță se află într-o ședință, echipa de TV8 l-a suprins pe acesta împreună cu alți angajați într-un biroul alăturat în jurul unei mese, pe care se aflau tartine și băuturi alcoolice. Atunci când au fost luați la întrebări, Mărcuță a încuiat ușa din interior.

Totuși, pentru moldovacurată acesta a declarat că apartamentele au fost date în folosință „cu titlu de excepție și că niciunul din cei cinci beneficiari de locuințe sociale cu titlu de excepție nu dețin și nu au deținut funcții în cadrul Consiliului raional sau în subdiviziunile subordonate Consiliului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram