image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

PROIECT: Pensia minimă va fi majorată până la 2000 de lei de la 1 octombrie; Cu cât vor fi indexate pensiile

De la 1 octombrie, toate pensiile vor fi indexate cu 3,86 la sută, iar pensia minimă va fi majorată până la 2000 de lei.

Sunt prevederile unui proiect de hotărâre a Guvernului elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și propus spre dezbateri publice.

Proiectul propune indexarea, la 1 octombrie curent, a prestațiilor de asigurări sociale și a unor prestații sociale de stat cu 3,86%, reieșind din rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs. Conform datelor prezentate de Biroul Național de Statistică rata inflației înregistrată în I semestru al anului 2021 (luna iunie) față de decembrie 2020 este de 3,86%.

De indexare vor beneficia toate categoriile de pensii, indiferent de tipul acestora, mărimea pensiei şi nu de la caz la caz.

Totodată, de la 1 octombrie 2021 cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă va constitui 2000 de lei. Diferenţa dintre cuantumul pensiei minime şi cuantumul pensiei calculate se va achita din mijloacele bugetului de stat.

Pentru indexarea prestațiilor de asigurări sociale și a unor prestații sociale de stat cu 3,86% sunt necesare 188 186,7 mii de lei. Cheltuielile pentru majorarea pensiei minime pentru limită de vârstă constituie 512 712,1 mii de lei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: