image
Sursa foto: Facebook/ Primăria Sireți

Localnicii din Sireți au pus mână de la mână și au renovat complexul memorial din sat

Au dat dovadă de unitate și spirit civic și au renovat, din surse proprii, un memorial dedicat veteranilor și celor care s-au jertfit în diferite războaie.

Vorbim despre localnicii satului Sireți, din raionul Strășeni, care au pus mână de la mână și, prin efort comun, au cinstit memoria celor care au căzut în trei conflagrații - războiul doi mondial, cel din Afganistan și războiul din 1992 de la Nistru. I-a ajutat financiar și primăria, dar și sătenii cu o stare materială mai bună.

Localnicii din satul Sireți spun că cele trei războaie care au marcat destinul mai multor generații din localitate nu-i dezbină pe criterii ideologice sau politice, iar ceea ce contează este păstrarea memoriei celor care au pierdut ce au avut mai scump - viața.

Omul care a fot liantul acestei inițiative comunitare de a renova memorialul din sat și de a adăuga componente noi ale complexului este Mihai Cobza, președintele Asociației Participanților la Războiul din Afganistan și de la Nistru.

"Aici, în partea stângă, avem monumentul participanților la războiul din Afganistan. Mai la vale este ”Mama Îndurerată” și puțin mai în vale este monumentul participanților la războiul de pe Nistru. Mai jos avem monumentul eroilor care au plecat la războiul din și nu s-au întors înapoi acasă.

Alături, pe placă comemorativă, avem și ostașii armatei române care tot au participat la războiul doi mondial. Aici avem o placă comemorativă în memoria veteranilor care au venit acasă, au creat familii. Aici sunt părinții noștri. La care - bunei, la care - străbunei" , a spus Mihai Cobza, președintele Asociației veteranilor din Afganistan și Nistru.

Localnicii spun că satul lor este marcat în mod special de pierderea a doi veri în două războaie diferite - Sergiu Tudor și Ion Tudor. Sergiu, alături de alți 12 tineri din Sireți, a fost trimis de puterea sovietică la război în Afganistan de unde nu s-a mai întors, iar cel de-al doilea văr, Ion, a supraviețuit calvarului din Afganistan, dar și-a pierdut viața, peste câțiva ani, în războiul de la Nistru.

"Războiul de la Nistru. Mulți zic că a fost conflict. Dar a fost război! Că s-au pierdut vieți omenești! A fost vărsare de sânge. Și în primul rând n-am câștigat nimic. Să vă uitați că ei zic ”30 de ani de independență”. Noi n-avem independență. Eu vă spun sincer că independența noastră e numai pe hârtie" , susține Andrei Cauia, vicepreședintele Asociației veteranilor din Afganistan și Nistru.

''Dacă vorbim despre independență, se poate foarte mult de discutat, mult de vorbit. Neapărat trebuie să mulțumim celor care au luptat pentru integritate și independența acestei țări. Și în primul rând vorbim despre combatanții de la războiul moldo-rus din transnistria, din '92. Într-adevăr, a fost o tragedie pentru Republica Moldova, pentru acel stat tânăr care abia-abia s-a format, a început să se dezvolte", a spus Leonid Boaghe, primarul satului Sireți.

Un caz aparte pentru sirețeni este cel al familiei Gratie. La războiul de la Nistru a participat tatăl cu cei doi fii ai săi. Din fericire, au revenit cu toții acasă.

"Am participat, tatăl împreună cu feciorii. Nu știu dacă mai este așa caz în Republica Moldova. Pe diferite platouri am participat. Tatăl - la platoul din Coșnița, fratele mai mare - la Cocieri și eu în Bender." AFANASIE GRATIE: "Eu ca bărbat mă simțeam bărbătește, dar acasă era soția cu fiica și de câte ori auzeau de la Nistru bubuituri, tot timpul se ascundeau și se temeau că noi nu ne vom mai întoarce.

A dat Dumnezeu și am trecut prin toate. Poate o să mai trăim să vedem ce o se întâmple. Chiar sunt curios să văd. Cât am așteptat noi schimbările acestea și sunt curios să văd cum o să meargă mai departe toate acestea", menționează Eugen Grație.

Localnicii spun că, pentru renovarea și construirea noilor componente ale memorialului, doar în acest au adunat și investit peste 70 de mii de lei. Construcția complexului a durat mai mult de zece ani.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: