image
Sursa foto: jurnal.md

Monument istoric din centrul Chișinăului, în pericol din cauza construcției unei parcări

Angajații Bibliotecii Naționale atenționează că blocul doi al instituției, fostul Seminar Teologic, este în pericol. Din cauza unor lucrări de construcție a unei parcări multi-etajate, care aparține Universității Tehnice, în pereții clădirii au apărut fisuri. Pe de altă parte, instituțiile abilitate dau asigurări că normele tehnice sunt respectate.

„Noi acum ne aflăm într-un spațiu proaspăt renovat al Bibliotecii Naționale. Este vorba despre Muzeul Cărții și vedeți o fisură foarte recentă. O puteți observa cu ochiul liber. Ea este de sus până jos. Aici este cel mai valoros patrimoniu al Bibliotecii Naționale. Dacă o încăpere recent renovată este în așa măsură renovată, atunci ce mai spunem de celelalte încăperi ale acestei clădiri în care noi ne aflăm”, a declarat Veronica Cosovan, șefa Secției „Carte veche și rară” a Bibliotecii Naționale.

„Când vin la serviciu, eu mă tem să intru în clădire. Ea vibrează foarte tare de parcă ai fi într-o zonă seismică. Ne este frică să stăm în biroul de serviciu ca să nu ne trezim cu o bucată de tavan în cap”, spune și Tatiana Culinscaia, angajată a Bibliotecii Naționale.

Nu doar clădirea este afectată, dar și cărțile vechi - parte a patrimoniului național. Administrația Bibliotecii Naționale susține că nicio instituție care a eliberat actele necesare pentru construcția parcării, nu le-a cerut părerea.

„Deja constatăm că aceste lucrări au afectat considerabil toți pereții blocului doi al Bibliotecii Naționale, inclusiv și cărțile, care sunt în secția veche. O parte din cărți au căzut de pe rafturi și cele din vitrină, la fel, au căzut. Pentru noi este regretabil faptul că autoritățile care au emis actele de rigoare nu au ținut cont că această construcție este lângă o instituție de patrimoniu, alături de Biblioteca Națională. Constatăm astăzi că această parcare multi-etajată este mai presus decât patrimoniul național scris și patrimoniul arhitectural”, susține Elena Pintilei, director al Bibliotecii Naționale.

Pe de altă parte, directorul interimar al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, instituție care a dat aviz pozitiv pentru construcția parcării, susține că normele tehnice sunt respectate, iar actele eliberate sunt legale. Ion Ștefăniță recomandă administrației Bibliotecii Naționale să restaureze blocul, dacă au apărut fisuri.

„Ce ține de monumentul de categorie națională, clădirea fostului seminar teologic, astăzi blocul Bibliotecii Naționale „Carte rară”. Vreau să vă spun că aici nu sunt încălcate normele. Asta nu înseamnă că în nemijlocita apropiere a monumentelor istorice nimic nu se construiește. Deci, se construiește, dar ce se construiește, trebuie coordonat, avizat. Ori, acest lucru s-a respectat și consider că orașul trebuie să fie într-o continuă dezvoltare”, a spus Ion Ștefăniță.

Ștefăniță le sugerează celor de la Biblioteca Națională să se adreseze la Ministerul Culturii dacă nu sunt de acord cu decizia instituțiilor care au permis construcția parcării.

Noutăţile partenerilor

comentarii: