/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid

Ion Ceban critică decizia CNESP prin care angajații din educație sunt obligați să facă teste anti COVID din resurse proprii. O consideră interpretativă și cere responsabililor claritate

missing
25 august 2021, ora 16:50

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban se arată critic față de decizia CNESP, care prevede că angajații din educație nevaccinați trebuie să își facă teste anti COVID, o dată la două săptămâni, din resurse proprii. În opinia lui Ceban, decizia Comisiei este interpretativă, așa că a făcut demersuri la CNESP și la Ministerul Sănătății, pentru claritate. Ulterior, Comisia municipală va lua o decizie referitoare la obligativitatea testării angajaților din educație. 

„Decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică este foarte interpretativă. Am discutat-o azi și cu juriștii Primăriei. Am avut dispute și cu pedagogii la acest subiect. Cei care nu s-au vaccinat, sunt membri ai unor confesiuni religioase ori au reieșit din recomandările medicilor. În municipiul Chișinău sunt vaccinați 73 la sută din angajații din domeniul Educației. Aproximativ 2500 din cele 9242 de persoane angajate în domeniu nu sunt vaccinate. Marea majoritate din ele sunt personal auxiliar, care au un salariu de 1700 de lei. Va fi foarte complicat să facă față acestor cheltuieli”, a precizat primarul Capitalei într-o conferință de presă.

Ion Ceban s-a arătat nemulțumit și de faptul în Chișinău, singurele laboratoare care prestează servicii de testare împotriva noului coronavirus, „la cerere” sunt cele private, iar din decizia CNESP nu este clar la care instituție ar trebui să meargă angajații din educație.

„Există un vacuum legislativ în domeniu, care ar putea duce la blocarea procesului educațional sau la acționări în judecată cu consecințe financiare grave pentru autoritățile locale”, a mai menționat Ion Ceban.

Decizia privind obligativitatea efectuării de către lucrătorii din educație nevaccinați, a unui test anti COVID, o dată la două săptămâni, a fost luată luni la ședința Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică. Aceasta a fost dur criticată de comunitatea didactică și Federația Sindicatelor din Educație și Știință.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram